НОВИНИ

Загиналите работнички в "Арсенал" е трябвало да почистят помещението, не е ясно защо третият загинал е бил там

загиналите работнички арсенал трябвало почистят помещението ясно третият загинал бил
bnt avatar logo
от БНТ
14:18, 05.10.2022
5870
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

По време на взрива в завод "Арсенал" двете жени, които загинаха при експлозията, са били приключили работата си по същество, ползвали са кратка почивка и е трябвало да почистят помещението. Не е ясно защо третият загинал работник се е намирал в това помещение при избухването на взрива.

Това става ясно от обяснения на "Арсенал" АД пред Главна инспекция по труда.

Според данни, предоставени от работодателя, пострадалите е следвало да приключат работа, започната от предходния ден, а именно да изработят звуково-светлинен състав за пиротехнически изделия. От всички дейности, извършвани на територията на завода, това е една от най-безопасните., посочват от инспекцията.

Необходимото количество смес за довършване на поръчката е било изработено преди физиологичната почивка от 10:00 до 10:15 часа. След почивката загиналите работнички е трябвало да почистят помещението. Причините за възникналия на по-късен етап взрив, както и за присъствието на загиналия работник в помещението предстои да бъдат изяснени.

Екип от експерти от Главна дирекция „Инспектиране на труда“ е командирован да подпомогне инспекторите по труда от Дирекция „Инспекция по труда“ Стара Загора при разследването на инцидента в Завод 4 на „Арсенал“ АД на 04.10.2022 г., при който загинаха трима работници, а една жена е ранена.

И четиримата пострадали работници имат валидна правоспособност за работа с взривни вещества. Извършен им е и инструктаж за деня.

Инспекцията по труда е изискала от работодателя всички необходими документи, свързани с технологичните изисквания и технологичната последователност на работния процес, както и изискванията за безопасност при работа и други документи, свързани с цялостната организация за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Производствата на „Арсенал“ АД, които са с висок риск, са включени в списъка с обекти за периодичен контрол на рискови производства и дейности, уточняват от Главна инспекция по труда.

Планирани проверки в тях се извършват на три месеца, в които участват и експерти от Централно управление на ИА ГИТ. Извършват се и последващи проверки за изпълнението на дадените предписания.

От 2020 г. досега инспекторите по труда са извършили 95 бр. планирани и последващи проверки в различните производства на дружеството. Установени са 337 бр. нарушения, от които 329 бр. по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

На работодателя са дадени 320 задължителни за изпълнение предписания за отстраняване на нарушенията. Издадени са 11 акта за спиране на машини, работни места, обекти и др., пряко застрашаващи живота и здравето на хората. В шест случая на работодателя е потърсена административнонаказателна отговорност за нарушения, свързани с безопасността на труда.

За 2022 г. извършените проверки в „Арсенал“ АД са 20 бр., при които са установени 95 бр. нарушения, като всички касаят здравословните и безопасни условия на труд.

Конкретно в Завод 4 от 01.01.2022 г. до момента са извършени шест проверки, при които са констатирани 26 бр. нарушения, свързани с безопасността на труда. За отстраняването им са дадени задължителни за изпълнение предписания.

Резултатите от контролната дейност в дружеството показват, че предписанията се изпълняват, което води до подобряване условията на труд, а в някои случаи и до предотвратяване на трудови инциденти, посочват от инспекцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергийният министър се срещна с ръководството на азерската държавна енергийна компания СОКАР
Енергийният министър се срещна с ръководството на азерската държавна енергийна компания СОКАР
Димитър Кузманов се класира за четвъртфиналите в Аликанте
Димитър Кузманов се класира за четвъртфиналите в Аликанте