Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Откриха телата на жените, които се издирваха след взрива в завод "Арсенал"

bnt avatar logo
от БНТ
07:49, 05.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата работи по различни версии за взрива в оръжейния завод "Арсенал". Специална комисия започва проверка. Експлозията уби трима души - един мъж и две жени, една жена пострада тежко. Делото е взето под специален надзор.

И днес продължава огледа на местопроизшеството в казанлъшката оръжейница, където при експлозия загинаха трима души. Тя избухна в цех, където се произвеждат и съхраняват пиротехнически изделия.

"Самият технологичен процес е смесване на няколко химични вещества, за да се получат готови смеси", коментира Дичо Атанасов - окръжен прокурор на Стара Загора.

Жертвите на инцидента са се намирали вътре в цеха. Те са мъж на 55 г., жени на 53 и 43 г. И тримата имат дълъг стаж в "Арсенал".

"Мъжът е със стаж, доколкото разбрах на този етап - 8 години стаж в завода, едната жена е с 9 години стаж в завода, а другата с 15 години", каза Дичо Атанасов.

Най-вероятната причина за взрива в "Арсенал" е човешка грешка

Предстои да бъде изяснена причината, довела до взрива. Назначени са съдебно-медицински експертизи на телата, химическа експертиза на смесите от производството, взривотехническа експертиза. Разпитани са свидетели, които са били на смяна.

"Работи се по няколко версии - едната от версиите е човешка грешка, друга възможна версия е по технически причини... свидетелите са лица, които са били извън това помещение - описват какъв е производственият процес, в колко са започнали работа, дали са били инструктирани", заяви Дичо Атанасов.

Според Красимир Петров - експерт по въоръжение и боеприпаси, разрушенията на взривения в "Арсенал" склад показват, че вътре е имало взривни вещества, които значително надвишават дневната норма, както е в изискването.

"Продукцията не трябва да се остава в цеха, а да се кара в хранилища. В цеха стои само дневната норма", заяви д-р инж. Красимир Петров - експерт по въоръжение и боеприпаси.

Оръжейният експерт посочи три проблема относно работната среда на оръжейните заводи.

"Първият е, че често се нарушават изискванията на техника на безопасност при работа с барут и взривни вещества. Вторият е неспазването на условията за съхранение на готовата продукция. Третият проблем е неквалифицираният персонал. Заводите не поддържат постоянни работници и когато получат голяма поръчка, търсят нискоквалифицирани работници, които не се справят със задачите", коментира д-р инж. Красимир Петров.

Днес по разпореждане на Апелативна прокуратура започва щателна проверка на оръжейния завод. Ще бъде изискана цялата документация, която урежда производствения процес, вътрешните уредби, правилниците, като ще се проверява дали се спазва безопасността на труда, технологичните изисквания за работа на всички предприятия, които влизат в дружеството.

Специална комисия започва проверка в "Арсенал" след трагичния инцидент

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забраняват достъпа за автомобили до местността Салтанат в Морската градина на Варна
Забраняват достъпа за автомобили до местността Салтанат в Морската градина на Варна
Кучетата от Планинската спасителна служба в Банско са оборудвани със специални GPS устройства
Кучетата от Планинската спасителна служба в Банско са оборудвани със специални GPS устройства