Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Най-вероятната причина за взрива в "Арсенал" е човешка грешка

от БНТ
19:10, 04.10.2022
Чете се за: 03:35 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Взрив във военния завод "Арсенал" уби един човек, а още две работнички са в неизвестност, но най-вероятно са загинали. Спасителната група не може да стигне до епицентъра на инцидента заради опасност от вторичен взрив. Има и ранена жена, която е транспортирана в болница в София. Цехът се е срутил напълно. Там се произвеждат пиротехнически изделия.

Най-вероятната причина за инцидента е човешка грешка - нарушаване на трудовите правила.

На място пристигна специализиран отряд на звеното за борба с тероризма, който ще разчисти мястото, за да може разследващите да започнат работа. Разследването е възложено на НСлС, а срокът е два месеца, но най-вероятно ще бъде удължен.

Инцидентът става малко след 11.00 часа днес в цех 150 на завод 4. Там се произвеждат изделия със звуково-светлинен ефект - сигнални ракети и фойерверки.

"Цехът го видях лично - напълно е разрушен. Вследствие на взрива е изхвърлено тялото на единия от тримата работници в цеха. Това е 55-годишен мъж, който мога да кажа, че е починал. Две жени - едната на 53 и другата на 43-годишна възраст, които също са били в момента на взрива в цеха засега са в неизвестност", каза Тодор Деянов - апелативен прокурор на Пловдив.

Тежко пострадала е и друга жена, която е транспортирана в София с опасност за живота. Специализиран екип на отряда с борба с тероризма пристигна на място, за да обезвреди мястото и да започне търсенето на телата на двете жени.

"Двете лица се издирват, защото вероятно те са под отломките на сградата", каза Дичо Атанасов - окръжен прокурор на Стара Загора.

"Всяко едно производство, свързано със специфични изисквания, относно безопасността на труда, трябва да се спазва. В случая няма как да кажем кои правила са нарушени, инструктаж е направен сутринта. Смяната е започнала в 7.40 ч.", каза Тодор Деянов.

Разследването е поето от Националната следствена служба.

"Има образувано производство по член 123, ал. 1 от НК за трудова злополука със смъртен резултат", каза Дичо Атанасов.

Инцидентът в Казанлъшката оръжейница коментира и министърът на икономиката Никола Стоянов:

"Успях да се свържа по телефона със собственика на "Арсенал", предложили сме пълна помощ, която министерството може да предложи. Прекалено е рано да се говори за причините, в момента всички усилия са насочени към това да се справят с последствията", каза той.

Апелативна прокуратура Пловдив ще разпореди цялостна проверка на "Арсенал", участие в която ще вземат всички институции, имащи отношение към този вид производство.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Петкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Елин Топузаков: Целта на дубъла на Левски е да обиграва юноши, които да израснат
Елин Топузаков: Целта на дубъла на Левски е да обиграва юноши, които да израснат
Дубълът на ЦСКА надви Левски във Вечното дерби в Трета лига
Дубълът на ЦСКА надви Левски във Вечното дерби в Трета лига