НОВИНИ

Киев категорично отхвърли идеята на Мъск за край на войната, Кремъл я приветства

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:47, 04.10.2022
Чете се за: 04:12 мин.
Европа
Слушай новината

Кремъл съобщи, че президентът Владимир Путин подписва днес анексирането на четири украински области на фона на руско отстъпление на два отделни фронта и допълнителна загуба на окупирани територии. По-рано и горната камара на руския парламент даде зелена светлина за присъединяването на Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, като окончателните им граници предстои да се определят.

Украинските сили осъществиха най-големия си пробив в южно направление към Херсон за цялата война и си върнаха няколко населени места край река Днепър. Киев разширява и офанзивата си на изток.

Украинската армия проби руските позиции край Херсон

Украинските сили в южната част на страната са унищожили 31 руски танка и система за залпов огън, съобщи украинското командване. Новопетровка в Херсонска област е сред няколкото селища по поречието на Днепър, където отново се вее украински флаг. Руски лидер в окупираните райони на Херсон заяви, че частите на Киев са превзели и южния град Дудчани на западния бряг на реката. Според друг руски представител в Херсонска област, украинското настъпление при Дудчани е било спряно.

Очертанията на войната: Военни кореспонденти от фронта

На източния фронт проруският лидер в Донецк Денис Пушилин обяви, че руските сили изграждат сериозна отбранителна линия край град Кремина, след като са били принудени да отстъпят. В Донецк Русия вече загуби основния си бастион -град Лиман. Официален Киев остана лаконичен за настъплението в Херсон.

"Офанзивата на нашата армия и всички наши защитници продължава. Има нови освободени населени места в няколко области. Продължават ожесточените сражения в много участъци на фронта", каза Зеленски.

Киев отхвърли категорично идеи в Туитър на Илън Мъск за край на войната. Планът на американския предприемач предвижда отказ от Крим в полза на Русия, организиране на нови референдуми в окупираните територии под егидата на ООН и неутрален статут на Украйна. Според Украйна това ще е награда за руската инвазия.

До ранния следобяд по идеите на Мъск бяха гласували 2,5 милиона потребители на Туитър, 60 на сто от тях се обявяват против.

От своя страна Кремъл приветства идеите на Мъск като "заслужаващи внимание", с изключение за повторение на референдумите. Според Москва обаче подобни размишления се разбиват в днешния указ на Володимир Зеленски, който изключи преговори с Владимир Путин, но не и с нов лидер в Кремъл.

"Ще чакаме или промяна в позициите на сегашния президент на Украйна или бъдещ лидер, който да промени позициите си в интерес на украинския народ", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Повече от 200 хиляди души вече са мобилизирани в руската армия след обявяването на частичната мобилизация на 21-ви септември, съобщи министърът на отбраната Сергей Шойгу. Указът предвижда привикването на 300 хиляди руски граждани. Според руската служба на Би Би Си над 350 хиляди души са напуснали Русия след обявяване на мобилизацията.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво предлагат от ГЕРБ след изборите? (обобщение)
Какво предлагат от ГЕРБ след изборите? (обобщение)
Антъни Иванов недоволства от процеса на тестване на професионалните състезатели
Антъни Иванов недоволства от процеса на тестване на професионалните състезатели