НОВИНИ

Лекари и медицински сестри от Велико Търново излязоха на протест заради ниското заплащане

bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 04.10.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Лекари и медицински сестри от областната болница във Велико Търново излязоха на протест. Причината е, че на фона на инфлацията и поскъпването, през последния месец са получили с около 500 лева по-ниски заплати от предишните месеци. Те изтъкват, че ниското заплащане в сферата на здравеопазването ги поставя на ръба на оцеляването и ги принуждава да се преквалифицират или да търсят работа в чужбина.

Д-р Венцислава Димитрова е специализант по физиотерапия във великотърновската болница. Казва, че от месеци не може да практикува в отделението, тъй като се налага непрекъснато да дава дежурства в Спешна помощ, където специалистите не достигат. На този фон получава 800 лв. заплата.

"Това нормално ли е!? Къде са заплатите, които министерството ни обеща на нас специализантите. Осъзнах, че не мога да оцелея само с медицината и сега редактирам книги, като допълнително заплащане, което е срамота. Доктор да трябва да работи друго, за да може да оцелее в тази държава", казва д-р Венцислава Димитрова, специализант.

Според договореното в колективния трудов договор, основната заплата за лекар трябва да е 2000 лв., а за медицинска сестра 1500 лв. Във великотърновската болница за август всички са получили средно с по 500 лв. по-малко. Според медиците това се дължи на неправилното разпределение на парите за здравеопазване в държавата.

"Самото финансиране на здравеопазването не правилно. Не само според мен, а според всичките ми колеги. Според мен не е правилно да се гони бройка пациенти, за да получаваме добри заплати. Да лекуваме хората по 3 - 4 дена и да им казваме, че са излекувани", каза д-р Ивелин Иванов - рентгенов лаборант.

"Няма пари, има недофинансиране на клиничните пътеки и болниците в момента не могат да достигнат прага за първото шестмесечие на миналата година спрямо предходното. Имаме с 21% по-малко приходи", каза д-р Мая Попова, инфекционист.

Лекарите и сестрите настояват политиците най-сетне да погледнат отговорно на проблема със здравеопазването у нас, тъй като болници и отделения вече се затварят не само заради фалити, но и заради липса на специалисти.

Репортер: Зорница Илиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Иванов недоволства от процеса на тестване на професионалните състезатели
Антъни Иванов недоволства от процеса на тестване на професионалните състезатели
Напрежение между Корнелия Нинова и прокуратурата
Напрежение между Корнелия Нинова и прокуратурата