НОВИНИ

Какво предлагат от ГЕРБ след изборите? (обобщение)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:00, 04.10.2022 (обновена)
Чете се за: 10:07 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Преговори за съставяне на кабинет, в които политическите сили да търсят съгласие по основните теми за бъдещо управление. Това предложи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на втория ден, след като партията му спечели извънредните парламентарни избори и се очаква да получи първия мандат за съставяне на кабинет. В името на диалога - Бойко Борисов обяви, че приема призивите да отстъпи крачка назад и посъветва лидерите на останалите партии да направят същото. Лидерът на ГЕРБ очерта като тема номер едно в преговорите отношението към войната в Украйна. Съгласие трябва да се търси още за финансовата, енергийната и социална политика.

ГЕРБ ще предложи контактни групи по ключови за страната теми

След днешната пресконференция на ГЕРБ можем да кажем, че започва едно политическо танго, в което да се търси решение, но не за експертен кабинет, а по-скоро за правителство, което да работи по конкретна програма. От най-голямата партия предлагат първо да говорят по темите, по които може да се намери широко съгласие, като прави впечатление, че евроатлантически въпрос, като войната в Украйна и предоставянето на оръжие за тази страна е поставен в центъра.

Другите теми, които ГЕРБ изваждат пред скоба са инфлацията, членството в еврозоната, финансите, икономиката и енергийната диверсификация.

В първата си изява след изборите лидерът на ГЕРБ заяви, че прави крачка назад, за да даде пример и не поставя условия на другите.

"Нито искам да съм министър, нито депутат, нито премиер. Моята морална победа е върхът на това, което исках да се случи - ГЕРБ е първа политическа сила. Да, морална е победата. Триумф на мракобесието, което беше приложено към нас", каза той.

Борисов предлага работни групи от експерти на политическите сили избрани в новия парламент да разговарят по основните теми, по които може да се намери широко съгласие. И посочи първите - войната в Украйна, овладяването на инфлацията, членството в еврозоната, икономическата криза и енергийната диверсификация.

"Контактна група - преговарящи екипи. Включително ще поканим хора, които са с безспорна репутация първо по темата, най-важната - анти Путиновата тема. Ще поканя Плевнелиев, дано се отзове, Соломон Паси. Нека и те да предложат хората, на които държат. Анти Путин, Еврозона, отиваме към енергетиката и диверсификацията - "Газпром" и всичко останало", каза Борисов.

Плевнелиев: Контактната група ще започне работа след сформирането на 48-ото НС

Лидерът на ГЕРБ даде да се разбере, че за неговата партия няма теми табу. Подчерта обаче, че разговорите трябва да бъдат принципни и за решения, които дават резултати.

"Да, България" говорят за съдебна реформа. Ние сме дали нашата, но нека да кажат тяхната, ние ще подкрепим тях. Нека да дойдат и да кажат ние предлагаме, това, това и това. Но не ние сме за Бойко Рашков срещу Гешев. Реформа, в която фигурират имена, не е реформа", каза Борисов.

Според ГЕРБ темата за бюджета и недопускането на натрупването на свръхдефицит е особено важна и по нея също трябва да се говори в детайли, за да се избегне влизането в дългова спирала.

"Колко е ужасно това, което ни завеща правителството на промяната вчера отново го показаха пазарите. Вчера пак поискаха 200 милиона дълг. Дадоха им 100 при 4 % лихва. Държавата изглежда отвратително и за международните, а вече и за вътрешния пазар. Няма пари в хазната", каза той.

Борисов коментира и заявената от Кирил Петков и Асен Василев позиция, че "Продължаваме промяната" остават в опозиция.

"Той знае какъв обран бостан е оставил и знае, че който влезе в това управление ще понесе чудовищни щети. Той го знае за това казва, ние сме обидени на народа, сложиха ни втори нека, който са си избрали. Дори много ме учуди Иван Костов вчера, вика "ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС да направят правителство". Абе, ти, аз знам, че мразиш народа, чувал съм го лично от теб, но до вчера обяснявахте, че "Възраждане" са опасни, ти искаш да ги вкараш в правителството. Това са безотговорни коментари, каза Борисов.

ГЕРБ ще поканят на разговори за политики и програма всички партии, без предварителни условия. Държат на ясната евроатлантическа ориентация.

"Вариант, в който ГЕРБ заедно с ДПС или с Янев, с "Възраждане" да управлява, при положение, че ние сме най-праволинейната евроатлантическа партия с всичките си заявки, не виждам. Само че не виждам и друг вариант за управление. Ако те ни откажат на нас, ние ще откажем и на тях след това. И ето ги новите избори", каза той.

Според Борисов, ако има съгласие по програма за управление, тогава ще се говори за министри и премиер, които трябва да бъдат общоприемливи имена.

"С 67 депутати нито те имаха право да имат премиер, нито ние, ако не се намери съгласие. Аз съм готов да направя всякакви компромиси, всякакви отстъпки в името на народа. И го казвам от позицията на първа политическа сила. Никакви претенции нямаме с изключение на Рашков не може да е вътрешен министър, просто народът не го избра. Рашков е два пъти по-малко в единия район, в който се е явил от Ананиев. Два пъти по-малко. Това не е ли шамар.", каза Борисов.

Според Борисов най-важно е политиците да направят опит да успокоят ситуацията и първо да намерят съгласие, а след това да говорят и по темите, които ги разделят.

Формулата, която Борисов предлага днес вече е прилагана по време на Великото народно събрание, когато в условията на тежка криза беше избран кабинетът на Димитър Попов. Тогава инфлацията беше буквално побесняла след освобождаването на цените, а премиерът Попов остана в историята с репликата "За Бога, братя, не купувайте!". Тогава до сформирането на този кабинет се стигна след преговори между контактни групи от всички партии във Великото народно събрания - това бяха БСП, СДС, БЗНС и ДПС.

"По света и у нас" потърси бившия президент Росен Плевнелиев, чието име беше споменато от лидера на ГЕРБ, заедно с това на Соломон Паси като възможните експерти, под чието ръководство могат да се проведат преговорите за кабинет с мандата на ГЕРБ.

Ето какво пише в позицията на Плевнелиев.

"Контактната група ще започне своята работа след сформиране на редовното 48-мо Народно събрание, като ще заседава и ще дава пресконференции за постигнатите резултати единствено в сградата на Народното събрание.

Президентът Плевнелиев благодари за оказаното доверие да се включи в контактна група за търсене на съгласие по принципи и приоритети, на които да стъпи едно бъдещо редовно правителство. Предстои да се формализира нейния състав, като групата остава отворена за предложения от другите проевропейски и евроатлантически партии.

Президентът Плевнелиев подчертава, че няма да се посещават партийни централи и да се провеждат срещи на други места, а „само пред очите на българските граждани и медиите, защото ще се работи за доверие и прозрачност".

Своя позиция във Фейсбук публикува и бившият външен министър Солон Паси.

Той пише, че е получил покана от най-голямата партия да участва в работна група за разговори с цел формиране на евро-атлантическо мнозинство. Паси отбелязва, че осъзнава колко огромен и предизвикателен дълг е подобна функция и заявява че ще съдейства добросъвестно, безкористно и на ползу роду, доколкото силите му, както и воля на останалите преговарящи позволяват това.

Соломон Паси с коментар за участието му в контактната група за бъдещ кабинет

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изборни нарушения: Кметът на Симитли е агитирал и притеснявал членовете на една от секциите
Изборни нарушения: Кметът на Симитли е агитирал и притеснявал членовете на една от секциите
Киев категорично отхвърли идеята на Мъск за край на войната, Кремъл я приветства
Киев категорично отхвърли идеята на Мъск за край на войната, Кремъл я приветства