НОВИНИ

ГЕРБ ще предложи контактни групи по ключови за страната теми

живо герб предложат контактни групи ключови страната теми
bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 04.10.2022
5461
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Нито искам да съм премиер, нито депутат, нито министър, така лидерът на партията Бойко Борисов коментира на брифинг на ГЕРБ дали е склонен да не е министър-председател в следващ кабинет. Резултатите от изборите са очаквани, но дават по-ясна картина за състоянието на партията в момента, заяви Борисов.

Томислав Дончев благодари на всички хора, които са подкрепили ГЕРБ-СДС. Моментът предполага търсене на единение, на съгласие. От 31 ГЕРБ-СДС печели в 24 района, ДПС в 5, ПП - в 2. Картата е синя, но не това е най-важното, коментира Дончев.

Данните по общини също са красноречиви - в 265 български общини, ГЕРБ печели в 174, допълни той.

Отчете, че партията е върнала подкрепата си на над 38 000 души, което показва, че са следвали правилна посока в крайно агресивна среда.

Дончев определи партията като истински народна, разпределена във всички социални групи. Допълни, че не претендират, че са смачкали някого, гордее се от това, че голямата част от българските граждани са дали подкрепата си за тях. Следва сложната задача какво правим оттук-нататък, каза още Дончев.

Бойко Борисов коментира, че изборите са показали, че народът не дава на никого самостоятелно право да управлява. Народът казва: "Стига сте враждували, намерете начин", допълни Борисов.

Коментира, че "знамето" Бойко Рашков е загубил с двоен резултат от ГЕРБ в Перник.

Близо 80% от хората казаха, че искат правителство, ако се отиде на нови избори нищо ново няма да се получи, ще се похарчат още едни 100 млн. лева, аз предлагам на лидерите на другите партии да се дръпнем назад, каза Борисов.

Най-важно в момента в България - кой е на страната на Украйна и кой не е, нека това да е първата тема, по която ясно да си заявим позициите. 3/4 от населението са за продължаване на евроатлантическия път. Втората тема - инфлация, финанси, икономика, енергетика, цени, то също минава през решения в парламента. Колко е ужасно това, което ни завеща правителството на промяната, вчера отново ни го показаха пазарите. Няма пари в хазната, всичко това може да се реши с редовно правителство. Заявяваме твърдо, че влизаме в еврозоната - лихвите ще паднат, пазарите ще се успокоят, ще можем да запушим дупките в хазната. Откъде идва самочувствието на Асен Василев, когато е загубил изборите. Той знае състоянието, в което е оставил държавата - крах, а идва зима, социалните помощи чукат на вратата. Той знае какъв обран бостан е оставил, знае, че който влезе в това управление, ще понесе чудовищни щети. Учуди ме вчера Иван Костов - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" да направят правителство. До вчера обясняваха, че "Възраждане" са опасни, сега искат да ги вкарат в правителство. При подобна реторика от всички страни, не виждам изход, каза Борисов.

Затова ГЕРБ ще предложи контактна група, преговарящи екипи, ще поканят хора с безспорна репутация по отделни теми, с цел да се успокои ситуацията. Да кажат кои министри могат да го изпълняват, ще се съгласим и с това. Дори и от "Възраждане" има теми, по които сме на едно мнение. Мислим, че този подход е разумен, много пъти сме били в управление. Без лидери е много тежко, но ако искат без лидери - без лидери да е, заяви Борисов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водачът в схемата в Токио Каспер Рууд е аут от турнира
Водачът в схемата в Токио Каспер Рууд е аут от турнира
Велислав Вуцов е новият треньор на втородивизионния Крумовград
Велислав Вуцов е новият треньор на втородивизионния Крумовград