НОВИНИ

Прокуратурата работи по различни версии за взрива в "Арсенал"

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:18, 05.10.2022
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата работи по различни версии за взрива в оръжейния завод "Арсенал". Специална комисия започва проверка. Експлозията уби трима души - един мъж и две жени, друга жена пострада тежко.

Двете жени, които вчера бяха обявени в неизвестност, бяха открити под руините на цеха, който се срути от експлозията. Стабилно остава състоянието на пострадалата, която е настанена в столична болница. Прокуратурата работи по различни версии, но най-вероятната причина за инцидента е човешка грешка. Днес цял ден продължи огледът, разпитани са и свидетели. Назначени са и множество експертизи, които да установят причината за инцидента. Разследването е поето от НСлС.

И днес продължава огледа на местопроизшествието в казанлъшката оръжейница, където при експлозия загинаха трима души. Тя избухна в цех, където се произвеждат и съхраняват пиротехнически изделия.

Откриха телата на жените, които се издирваха след взрива в завод "Арсенал"

"Самият технологичен процес е смесване на няколко химични вещества, за да се получат готови смеси", обясни Дичо Атанасов - окръжен прокурор на Стара Загора.

Жертвите на инцидента са се намирали вътре в цеха.

"Мъжът е със стаж доколкото разбрах на този етап - 8 години стаж в завода, едната жена е с 9 години стаж в завода, а другата с 15 години", добави Дичо Атанасов

Според данни, предоставени от работодателя, пострадалите е следвало да приключат работа, започната от предходния ден. От всички дейности, извършвани на територията на завода, това е една от най-безопасните. Необходимото количество смес за довършване на поръчката е било изработено преди почивката от 10.00 до 10.15 часа. След нея загиналите работнички е трябвало да почистят помещението. Причините за възникналия на по-късен етап взрив, както и за присъствието на загиналия работник в помещението предстои да бъдат изяснени.

Загиналите работнички в "Арсенал" е трябвало да почистят помещението, не е ясно защо третият загинал е бил там

И четиримата пострадали работници имат валидна правоспособност за работа с взривни вещества, се казва в съобщение до медиите на Главната инспекция по труда. Извършен им е и инструктаж за деня. Разпитани са свидетели, които са били на смяна.

"Описват какъв е производствения процес, в колко са започнали работа, дали са били инструктирани", каза още Дичо Атанасов.

От Инспекцията по труда съобщиха, че тази година в "Арсенал" са извършени 20 проверки, при които са установени 95 нарушения, като всички касаят здравословните и безопасни условия на труд. Конкретно в Завод 4 са направени шест проверки и са установени 26 нарушения, свързани с безопасността на труда. Според Красимир Петров - експерт по въоръжение и боеприпаси разрушенията на взривения в "Арсенал" склад показват, че вътре е имало взривни вещества, които значително надвишават дневната норма, както е в изискването.

"Продукцията не трябва да се остава в цеха, а да се кара в хранилища. В цеха стои само дневната норма", каза инж. Красимир Петров.

Експерт по въоръжение и боеприпаси: В склада на "Арсенал" е имало взривни вещества, които значително надвишават дневната норма

Оръжейният експерт посочи три проблема относно работната среда на оръжейните заводи.

"Първият е, че често се нарушават изискванията на техника на безопасност при работа с барут и взривни вещества. Вторият е неспазването на условията за съхранение на готовата продукция. Третият проблем е неквалифицираният персонал. Заводите не поддържат постоянни работници и когато получат голяма поръчка, търсят нискоквалифицирани работници, които не се справят със задачите", обясни инж. Красимир Петров.

Специална комисия започва проверка в "Арсенал" след трагичния инцидент

Днес по разпореждане на Апелативната прокуратура започва щателна проверка на оръжейния завод. Ще бъде изискана цялата документация, която урежда производствения процес, вътрешните уредби, правилниците, като ще се проверява дали се спазва безопасността на труда, технологичните изисквания за работа на всички предприятия, които влизат в дружеството.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Петкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Циципас сломи италианец след два тайбрека за място на 1/4-финалите в Астана
Циципас сломи италианец след два тайбрека за място на 1/4-финалите в Астана
Приемането на България и Румъния в Шенген може да се гласува на срещата на евролидерите през декември
Приемането на България и Румъния в Шенген може да се гласува на срещата на евролидерите през декември