НОВИНИ

Какви са условията във фургоните в наводнените карловски села?

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 05.10.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Започна разполагането на жилищни фургони в най-тежко пострадалите от наводнението карловски села. Първите жилища бяха монтирани в Каравелово. Те са собственост на държавата и се предоставят обзаведени. Допълнително Община Карлово ще осигури нови матраци, одеяла и спално бельо.

Първият фургон беше поставен в двора на 92-годишната Дела Жалвова. Тя обаче не успя да посрещне временното си жилище, защото в момента е в болница. Нейният дом е един от най-пострадалите. Водното бедствие е потопило изцяло първия етаж на къщата и покъщнината, разрушило е доварите, прозорците и стените на къщата

"Ковид почти го преодоля, но психическото състояние и стреса, който ѝ се причини от това наводнение и непрекъснато като ме види, иска да се прибира, тук да си е, на къщата", казва Румен Христов - син на баба Дела.

Временното жилище разполага с котлони, кухненски бокс, санитарен възел, легло и 2 печки за отопление. Синът на баба Дела се притеснява, че зимата идва, а жилището може да не е достатъчно отоплено

"Панелът е много тънък, 4 см като гледам, не мога да преценя но, за да е топло, сигурно трябва да се използва много електричество. Освен на електричество, няма на какво да се топли, има само котлон, няма печка за готвене, няма хладилник, няма пералня. Леглата са на пружина, пък тя не може на пружина понеже е леко изгърбена и има болки в гърба", казва Христов.

От Общината посочиха, че са получили уверение от енергоразпределителното дружество и ВиК, че в най-бързи срокове фургоните ще бъдат захранени с ток и вода. Водят се преговори с големи вериги магазини, където е необходимо, да бъдат доставени безплатно още електроуреди:

"Днес смятаме да позиционираме всички фургони в определените места, а утре ще започнат действията по захранване с ток и вода. Ако се нуждаят от друго обзавеждане, в хода на присъединяване към електромрежата и ВиК, ще се помогне", увери Николай Цветков - зам.-кмет на община Карлово.

В Каравелово бяха разположени 5 фургона. Предстои да бъдат монтирани още 3. Утре в другото пострадало от наводнение село - Слатина, ще бъдат доставени 5 фургона, а след това и 16 в Богдан. Временните жилища ще останат в дворовете, докато домовете на пострадалите хора бъдат приведени в условия за живеене.

Вижте още в прякото включване на Станислава Христозова.

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Абсурдна наредба във волейбола пречи на законното право на децата да преминават от един клуб в друг
Абсурдна наредба във волейбола пречи на законното право на децата да преминават от един клуб в друг
Украйна настъпва в три области - Херсон, Харков и Донецк
Украйна настъпва в три области - Херсон, Харков и Донецк