НОВИНИ

Украйна настъпва в три области - Херсон, Харков и Донецк

Москва увери, че ще си върне загубените територии

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:45, 05.10.2022
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Слушай новината

Украйна съобщи, че нейните сили настъпват в три направления - Херсон, Харков и Донецк. Президентът Володимир Зеленски съобщи за бърз напредък, най-вече в окупирания Херсон. Под въпрос е цялостното присъствие на руските части на западния бряг на река Днепър.

Руският лидер Путин подписа закона за анексиране на четири окупирани области, въпреки че на много места частите на Москва там са принудени да отстъпват. Кремъл обеща да си върне загубените територии в анексираните области и обяви, че тези райони ще останат руски завинаги.

Всеки руски обект на окупирана украинска територия е легитимна военна цел, украинската контраофанзива е част от отбранителна война, заяви днес официален Киев.

"Десетки селища вече са изключени от руските псевдо-референдуми само тази седмица в областите Херсон, Харков, Луганск и Донецк", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Москва обяви, че руските сили удържат позициите си в Херсон и отблъскват атаките на превъзхождащ ги противник. Руското министерство на отбраната съобщи за въздушни удари срещу загубените селищата Дудчани и Давидов Брод.

Руски дронове са атакували населени места в Киевска област

Русия е използвала 12 дрона камикадзе в Киевска област. Украинските сили са свалили шест от апаратите и съобщават за материални щети и един ранен.
Кремъл заяви, че изявлението на Пентагона за възможен обстрел с американски установки "Хаймарс" на цели в Крим е "изключително опасно". То доказва, че Съединените щати са пряко замесени в конфликта, посочи говорителят Песков. Той увери, че руското военно отстъпление в Украйна не противоречи на плановете за анексиране на четири украински области. Песков не внесе яснота по границите на анексираните украински райони.

"Някои територии ще бъдат върнати, ние ще продължим да се съветваме с населението, което изрази желанието си да живее в Русия", каза Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Путин подписа указите за присъединяване на четири украински територии

Западът и Украйна отхвърлят референдумите, организирани от Москва, като незаконни, проведени под принуда и непредставителни. Четирите украински области, заедно с анексирания Крим представляват 22 процента от цялата украинска територия.

Снимки: БГНЕС

Ръководителят на украинската ядрена енергийна компания "Енергоатом" обяви, че поема ръководството на окупираната централа в Запорожие и призова работниците в комплекса да не подписват никакви документи с руските окупатори. По-рано Русия обяви, че поема контрола на централата и задържа за кратко досегашния генерален директор.

"Всички следващи решения за работата на централата ще се вземат пряко в централата на "Енергоатом". Ще продължим да работим по украинското законодателство, в рамките на украинската енергийна система и на "Енергоатом", заяви Петро Котин - ръководител на "Енергоатом".

Руската телевизионна журналистка Марина Овсянникова, обвинена в разпространяване на фалшиви новини заради своите протести срещу войната в Украйна, заяви днес, че е избягала от домашен арест, защото е напълно невинна.

Издирваната от Русия Марина Овсянникова потвърди, че е избягала от домашен арест

"Сложете такава електронна гривна на Путин. Той, а не аз, трябва да бъде изолиран от обществото и да бъде съден за геноцид на народа на Украйна и за масово убийство на руски граждани", каза Марина Овсянникова - журналистка.

През март Овсянникова мина пред телевизионните камери в студио по време на новинарска емисия с лозунги: "Прекратете войната" и "Лъжат ви". Тя рискува затвор до 10 години.

Служителка на руската телевизия Първи канал влезе в ефир с плакат "Не на войната" (Видео)

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са условията във фургоните в наводнените карловски села?
Какви са условията във фургоните в наводнените карловски села?
Тен Хаг: Роналдо е разочарован, когато не играе, но остава щастлив на „Олд Трафорд“
Тен Хаг: Роналдо е разочарован, когато не играе, но остава щастлив на „Олд Трафорд“