НОВИНИ

Путин подписа указите за присъединяване на четири украински територии

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:13, 05.10.2022
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Владимир Путин подписа указите за присъединяване на украинските територии - така етапът на анексирането на Донецка и Луганска народна република и на Херсонска и Запорожка област е окончателно завършен. Успешното настъпление на украинската армия по посока юг и изток продължава. Според британското министерство на отбраната украинците вече са много близо до границите на Луганска област.

Указите за присъединяване на 4-те украински области, нито една от които не се контролира изцяло от руските военни, вече са факт. Публикувани са и документите, с които се назначават временно изпълняващи длъжността губернатори на Донецка и Луганска народна република, и на Херсонска и Запорожка област. Те ще управляват до местните избори в тези региони, насрочени за септември 2023 година. До януари 2026 година ще действа т.нар. преходен период - административната, финансовата и законодателната система на 4-те области трябва да бъдат интегрирани в руската.

Украинската армия продължава успешното си настъпление на юг и изток. Руските войски се оттеглят от позициите си по поречието на Днепър. По данни на украинското вътрешно министерство за последните 48 часа са освободени най-малко 50 населени места. Няма място за паника, заяви ръководителят на проруската администрация в Херсон - Кирил Стремоусов. В среднощното си обръщение президентът Зеленски заяви, че е само въпрос на време руските окупатори да бъдат прогонени от украинските земи. Той благодари на американския си колега Джо Байдън за продължаващата военна и финансова подкрепа за Киев.

"Днес имаме добри новини - и от бойното поле и от дипломатическия фронт. Първо: украинската армия отбеляза бърз и значителен напредък в южните части на страната, който е част от продължаващата офанзива. От началото на седмицата десетина селища са освободени след фалшивите руски референдуми в тях. Освободените градове и села се намират в Херсонска, Харковска, Луганска и Донецка област", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Няма индикации, че Русия се готви да използва ядрени оръжия, каза представител на Пентагона. С подобно изявление излезе и Белият дом.в

"Приемаме ядрените оръжия и заплахите с тях много сериозно. Но искам да кажа, че не сме имали никакъв повод да променяме стратегическата си ядрена позиция, нито пък имаме каквито и да било индикации, че Русия се готви скоро да използва ядрени оръжия", заяви Карин Жан-Пиер, говорител на Белия дом.

"Не сме наблюдавали никакви промени в руските ядрени позиции, но НАТО и съюзниците ѝ остават бдителни", заяви представител на алианса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев ще участва в срещата от формата "Арайолуш" и в неформалната среща на Европейския съвет в Прага
Румен Радев ще участва в срещата от формата "Арайолуш" и в неформалната среща на Европейския съвет в Прага
Шампионска лига продължава с нови осем двубоя от груповата фаза
Шампионска лига продължава с нови осем двубоя от груповата фаза