НОВИНИ

Пловдивчани протестират срещу затварянето на централен път в града заради строежа на ново кръстовище

bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 05.10.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

В Пловдив започна градеж на кръстовище на две нива на мястото на кръговото кръстовище при панаирния мост, изградено преди две години, но спорно по своята ефективност. Днес обаче до новия строеж се събраха недоволни пловдивчани.

Протест на граждани съпроводи началото на едни от основните инфраструктурни проекти в Пловдив. След като преди години при панаирния мост беше изградено спорно по своята ефективност кръгово кръстовище, настоящата общинска администрация избра друго техническо решение, за да облекчи трафика от южната страна на река Марица. До края на следващата година на това място ще бъде направено кръстовище на две нива.

Разгневени граждани посрещнаха строителите и зам.-кмета по строителството на Пловдив. Хората недоумяваха как се вземат решения за затваряне на ключова артерия в центъра на града.

"Проекта го носят на едно картонче, и го показват, но няма обществено обсъждане, гражданите искат прозрачно управление, това управление на Пловдив не е прозрачно", коментира Ивайло Спасов.

С премахването на левия завой, целият трафик ще бъде вкаран в ул. "Шести септември“ и в малките пресечки, които са еднопосочни и вместо да се разтовари движението, то ще бъде натоварено допълнително, коментират други граждани.

"Дали да има леви завои или да няма, не го измислил кметът, нито аз, за да се спрем на този вариант беше избрана фирма, която направи анализ на целия трафик", отговори на критиките Пламен Райчев, заместник-кмет на Пловдив.

От ръководството на община Пловдив отрекоха всички обвинения и заявиха, че през последните няколко години се трупат сигналите за почти целодневни тапи от чакащи автомобили точно в тази точка на града. Според Богдан Милчев от института за пътна безопасност, кръстовищата на две нива водят до ограничаване на инцидентите и намаляват предпоставките за конфликтни ситуации между участниците в движението.

"Категорично ще ви кажа каква е тенденцията в целия свят, мобилността трябва да се превърне във функция на сигурността", коментира Милчев.

По време на пробива няма да се спира движението по основния булевард, който осигурява транспортната свързаност между северната и южната част на Пловдив. Под съществуващото трасе ще се направи двулентов път с велоалеи.

От общината отново призоваха АПИ да приключи по-бързо с ремонта на Околовръстния път, за да се прекрати целият тежкотоварен трафик, който в момента минава през центъра на Пловдив.

Репортер: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович даде само два гейма на чилиец на старта в Астана
Джокович даде само два гейма на чилиец на старта в Астана
Датската премиерка свиква предсрочни парламентарни избори на 1 ноември
Датската премиерка свиква предсрочни парламентарни избори на 1 ноември