НОВИНИ

Приемането на България и Румъния в Шенген може да се гласува на срещата на евролидерите през декември

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:09, 05.10.2022 (обновена)
Чете се за: 04:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Приемането на България и Румъния в Шенген да бъде одобрено от лидерите на страните от ЕС на срещата на върха през декември. Това е намерението на Чешката република, която в момента председателства Съвета на на ЕС.

То беше изразено от чешкия министър по европейските въпроси по време на дебат в Европарламента в Страсбург днес, организиран от групата на социалистите и демократите. Другата седмица на проверка в София пристига мисия на Европейската комисия и експерти от някои от държавите-членки.

България и Румъния имат подкрепата на Европейската комисия и Европейския парламент за приемане в шенгенското пространство. Решението за това обаче трябва да вземат държавите членки. А някои от тях като Нидерландия години наред отказват да подкрепят София и Букурещ.

Евродепутати от различни политически групи и различни държави за пореден път днес призоваха Съвета за бързо решение за България и Румъния. Всички български евродепутати излязоха със съвместно изявление, в което казват, че "безпрецедентна 11-годишна блокада не трябва повече да бъде толерирана".

"И Комисията, и ЕП - и на експертно техническо ниво винаги са давали оценка, че България и Румъния са абсолютно готови. Ние сме част от Шенгенската информационна система, захранваме с информация от нашите служби информационната система, допринасяме за сигурността на ЕС", заяви Андрей Ковачев - евродепутат от ГЕРБ/EНП.

Трябват сериозни политически решения от отговорни политици, допълни Илхан Кючюк - евродепутат от ДПС/"Обнови Европа".

"Не може едни да бъдат държави до вратата, въпреки че са част от ЕС, а други да се ползват с всички блага на ЕС. Този двоен стандарт създава двойно качество на гражданите".

Петър Витанов - евродепутат от БСП/"Група на социалистите и демократите", коментира, че вече 11 години Съветът не успява да вземе решение за пълно прилагане на правото от Шенген в България и Румъния.

"Повече от 11 години един проект за решение събира прах, след всички проверки, препоръки, оценки на различни работни групи", каза той.

По време на дебата стана ясно, че експерти от Еврокомисията и държавите членки ще посетят България и Румъния, за да видят как се охраняват външните граници.

МВнР: Изпълнени са всички ангажименти по организацията на изборите зад граница

Служебният външен министър Николай Милков съобщи днес в София, че в мисията ще участват експерти от 15 държави. Сред тях са Франция, Германия, Швеция, Дания - които по думите на министъра доскоро е можело да се квалифицираме като "не особено ентусиазирани" за приемането на България и Румъния. Според него към момента все още не е ясно дали в мисията ще има и представители на Нидерландия.

"Отказът на Нидерландия всъшност ни кара да сме в постоянен диалог с тях. Ние проявяваме конструктивност и откритост и ги каним да участват в мисията, защото считаме, че тяхното неучастие може да е свързано с опция те да не признаят изводите на комисията, още повече предвид техни предварителни оценки, че обсегът на действие на мисията е непълен. Не бихме искали да се стигне дотам, че те да отхвърлят изводите на комисията. Ангажиментът им за участие би бил предпоставка те да работят за успешната мисия на комисията", обясни Милков.

Чешкият министър по европейските въпроси се надява решението за България и Румъния да бъде взето в рамките на чешкото председателство, т.е., до края на годината.

"Чешкото председателство е решено да бъде постигнат прогрес, за да могат България и Румъния да станата пълноправни членки на Шенгенското пространство. По-конкретно, председателството работи за постигането на единодушно решение по време на срещата на върха на Съвета през декември", заяви Микулаш Бек.

Европейският парламент ще гласува резолюцията за приемането на България и Румъния в Шенген на следващата си парламентарна сесия.

Репортери: Десислава Апостолова, Ирина Цонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата работи по различни версии за взрива в "Арсенал"
Прокуратурата работи по различни версии за взрива в "Арсенал"
Как гледат партиите на предложението на ГЕРБ за бъдещо управление?
Как гледат партиите на предложението на ГЕРБ за бъдещо управление?