НОВИНИ

Как гледат партиите на предложението на ГЕРБ за бъдещо управление?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:03, 05.10.2022
Чете се за: 05:50 мин.
У нас
Слушай новината

Все още не са започнали разговорите между ГЕРБ и другите партии, които влизат в 48-ото Народно събрание.

От първата политическа сила предложиха разговори с всички партии за постигането на консенсус по важните за страната теми - войната в Украйна, икономическата криза, енергийната диверсификация и доходите.

От "Продължаваме промяната" са против преговори с ГЕРБ по принцип. "Възраждане" са крайни в позицията си, подкрепят само тяхно правителство. "Демократична България" засега не дават индикации за диалог.

От ГЕРБ са показали държавническо мислене и че личното его и победа не са ги заслепили - така защитават позицията си от вчера от формацията , въпреки отсъствието на коментари от партиите на конкретното им предложение. Според тях заради урока от изборите, че никой не може да управлява сам, е време да се говори за единение. Не разбират категоричния отказ на "Продължаваме промяната" за разговори с тях.

"Ние предлагаме разговори за евроатлантическа коалиция и теми за разговор. Ако откажат разговор с нас, значи, че те подкрепят войната в Украйна ли, подкрепят решението България да не изпрати оръжие за Украйна ли? Както го правиха в рамките на 47-мия парламент, защото ние това предлагаме. Под предисловие "управление никога с ГЕРБ", значи предпочитат България да е категорично неутрална в позицията си "за" и "против" агресията на Путин", коментира Десислава Атанасова в "Денят започва".

В сутрешния блок на БНТ шефът на стратегическия съвет към държавния глава определи предложението на ГЕРБ-СДС за контактни групи като интересна идея, но смята, че това не е начинът. Професор Маринов се надява да се прояви благоразумие и даде шанс, но не е голям оптимист. Смята, че политическата нестабилност е хронична.

"Това говори, че има много сериозен проблем , защото не могат да си говорят лидерите , а ще си говорят през преводачи, политически преводачи, колкото и ще да са авторитетни хора. Ако са авторитетни, те не могат да заменят волята на партиите , решенията на партиите .Може би ще се получи някакъв разговор, предали на посредника, посредникът предал на другите. Така се преговаря понякога при тежки конфликти", каза проф. Александър Маринов.

Ден след предложението на ГЕРБ председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов отхвърли разговори с ГЕРБ и отново потвърди, че няма да подкрепят правителство с мандат на друга политическа сила.

"Възраждане" няма да подкрепят кабинет с мандат на друга партия, Костадинов гони медии от пресконференция

"Единственият мандат, който "Възраждане" ще подкрепи, е мандатът на "Възраждане". "Възраждане" е готов със свой състав на кабинет, "Възраждане" е готов да вземе третия мандат, ако президентът реши това нещо.

- Сами не можете да направите правителство?

Костадин Костадинов: Най-вероятно отиваме на нови избори.

От "Български възход" са за коалиция, която е в интерес на българските граждани. Лидерът им смята, че основната задача на партиите в парламента е да успеят да излъчат мнозинство и кабинет, който да преведе България през кризите.

"С диалог се решават проблемите от каквото и да е естество, на която и да искате клетка от нашето съвместно общуване, като започнете от семейството, като започнете от обществените отношения и стигнете до партийния живот. Смятам, че е нещо нормално да има диалог. Този диалог трябва да бъде проведен при ясни параметри и при възможност за търсене на решение, защото българските граждани са ни изпратили в парламента да търсим решения", коментира Стефан Янев.

От "Демократична България" не искат да коментират предложението на ГЕРБ, съпредседателят Атанас Атанасов каза във Фейсбук, че лидерът на ГЕРБ лицемерно предлага коалиция анти-Путин, след като е свалил проатлантическото правителство на Кирил Петков. Според него с това предложение Борисов търси лична антикорупционна амнистия.

"На 22 юни 2022 г. проатлантическото правителство на Кирил Петков бе свалено с вот на недоверие, внесен от ГЕРБ, след координация с ДПС, ИТН и "Възраждане". По този начин Борисов, в съучастие със силите на петата колона, в разгара на войната обслужи геополитическия интерес на Путин за дестабилизация на югоизточния фланг на НАТО и даде властта в ръцете на удобния за Кремъл Радев. След всичко това днес лидерът на ГЕРБ лицемерно предлага коалиция анти-Путин, през която търси и лична корупционна амнистия. "Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия", написа Атанасов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приемането на България и Румъния в Шенген може да се гласува на срещата на евролидерите през декември
Приемането на България и Румъния в Шенген може да се гласува на срещата на евролидерите през декември
Румен Радев пристигна в Малта за срещата на групата "Арайолуш"
Румен Радев пристигна в Малта за срещата на групата "Арайолуш"