Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Ако ПП отказват преговори с нас, значи подкрепят войната в Украйна ли?

от БНТ
09:30, 05.10.2022
9144
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Все още не е имало разговори между ГЕРБ и другите партии, които влизат в 48-ото Народно събрание. Това заяви в "Денят започва" Десислава Атанасова от ГЕРБ.

От първата политическа сила у нас предлагат разговори с всички партии за постигането на консенсус по важните за страната теми - евроатлантическата ориентация на България, войната в Украйна, икономическата криза и доходите. Според Атанасова тези разговори трябва да се водят в парламента, а не в партийните централи.

"Изпълнимо условие е да се помисли, преди да се отрича всякакъв разговор. На нас също ни е неприятно от коментарите с анти-ГЕРБ реторика. Ако въобще няма да разговарят с нас, значи въобще не са разбрали какво означава парламентаризъм. Парламентаризъм означава да можеш да намериш допирни точки, да можеш да намериш диалог и да търсиш консенсус. Политиката е изкуство на възможното", допълни тя.

Преговорите ще се модерират от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, които са приели предложението на ГЕРБ да са посредници в контактната група. От ГЕРБ ще излъчат свои експерти по всяка една от темите.

Плевнелиев: Контактната група ще започне работа след сформиране на 48-ото НС

Соломон Паси с коментар за участието му в контактната група за бъдещ кабинет

"Ние искаме разговори с всички партии, получили вота на българските граждани. Ако всички осъзнаят, че може да има кабинет, подкрепен по различни теми и приоритети, тогава няма значение кой се подписва под коалиционно споразумение. Предлагаме разговори за евроатлантическа коалиция и теми. Ако "Продължаваме промяната" откажат разговор с нас, значи, че те подкрепят войната в Украйна ли, подкрепят да не изпратим оръжие за Украйна ли? Под предисловие "управление никога с ГЕРБ", значи предпочитат България да е категорично неутрална в позицията си относно Путин", каза Атанасова.

Въпреки призивите за преговори сега, от ГЕРБ не съжаляват, че са подкрепили свалянето от власт на кабинета "Петков", заради лошата му финансова политика, уточни Атанасова.

Тя допълни, че все още е твърде рано да се говори за имена в бъдещия кабинет. Определи като спекулации твърденията, че биха предложили Росен Плевнелиев да застане начело на ново правителство.

"Урокът от тези избори е следният: Никой не може сам да управлява, на никой не може да се доверим изцяло. Искаме да работите заедно в екип, за да може да се контролирате взаимно. Този ребус ни даде да разрешим избирателят и ние, ако сме отговорни към държавата, трябва да го направим", коментира тя.

Атанасова прогнозира, че ако не се стигне до консенсус, през февруари отново ще има избори, които ще покажат същия резултат. Според нея от "Продължаваме промяната" няма как да съставят кабинет без ГЕРБ или ДПС.

"Не е ясно на кого ще бъде връчен третият мандат, но без участието на ГЕРБ в кабинета, той би бил нестабилен. Числата ясно показват това", изтъкна Атанасова.

Десислава Атанасова прогнозира, че президентът Румен Радев ще свика 48-ото Народно събрание преди края на едномесечния срок, тъй като са необходими важни решения, свързани с бюджета и Плана за възстановяване и устойчивост.

Кой е готов да се коалира с ГЕРБ?

Тя допълни, че от ГЕРБ не са забравили репликите, които отправи държавният глава към тях през последните години, но сега сме в ситуация, в която трябва да мислим за кризисни решения.

"Безспорна е ролята на президентската институция. Разбира се, че президентската институция трябва да проведе консултации и да се търси консенсус между политиците и аз очаквам това от господин Радев", каза още тя.

Ако се стигне до консенсус между партиите за бъдещо управление, от ГЕРБ ще настояват всички участващи в него да положат подписите си под коалиционно споразумение.

"Трябва всички да се подпишат и това е гаранцията, че ще се успее. В противен случай ще стигнем до момент, в който лидерите са някъде и парламентарната подкрепа я няма в момента", каза още Атанасова.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от „Денят започва“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Шави: Това е несправедливост
Шави: Това е несправедливост
Председателят на Стратегическия съвет към президента: Не са големи шансовете за съставяне на кабинет
Председателят на Стратегическия съвет към президента: Не са големи шансовете за съставяне на кабинет