Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Забраняват достъпа за автомобили до местността Салтанат в Морската градина на Варна

bnt avatar logo
от БНТ
07:59, 05.10.2022
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Достъпът на автомобили до местността Салтанат в Морската градина на Варна ще бъде забранен. Това решиха на съвместно заседание три общински комисии – „Обществен ред и сигурност“, „Опазване и възпроизводство на околната среда“ и „Правната комисия“. Промените на Генералния план за организация на движение във Варна са предложени от кмета на града Иван Портних.

Планът за организация на движението във Варна беше променен през 2019 г., но последвалата заповед на кмета за спиране на автомобили в Приморския парк беше оспорена в съда. Според Върховния административен съд единствено Общинският съвет може да одобри промени в плана, които включват забрана за движение на автомобили в парка.

"Съвместното заседание взе решение да бъде наложена абсолютна забрана в тъй наречената част от Морската градина, която е местност Салтанат, в частта на алеята на Делфинариума и алеята, която е до спирка “Акациите” във Варна. Абсолютна забрана със съответните законови последици за това нещо и съответно доста силна подкрепа получи предложението”, заяви Тодор Балабанов – член на ВрК “Правна комисия” към ОбС-Варна, ГЕРБ.

Решението да бъдат спрени автомобилите в Морската градина се взема с огромно закъснение, смятат гласувалите против предложението на кмета.

„Нашата група многократно сме коментирали тази тема. Дори имаме внесено предложение за решението на проблемите на Морската градина, свързано с евентуално предложение за обезщетение и урегулиране и ограничаване на нерегламентирано движение, така че това да бъде парк за децата, за хората на Варна. Варна обаче има много по-голям проблем и това е липсата на паркови и рекреационни площи. Хората са принудени да се изсипват в Морската градина, а тя е преобразувана в един квартал“, заяви Пламен Капитанов – член на ВрК “Опазване и възпроизводство на околната среда” към ОбС-Варна, ДБ.

Много от жителите на Варна одобряват забраната на автомобили в Морската градина.

За водачите на автомобили обаче забраната за достъп на автомобили в парка не е добре обмислена.

“Няма паркинги, къде да спрат да посетят зоопарка”+ 0.30 Какво може да се получи? Може да има размирици, нещо такова", коментира Петър Шопов.

Проектът предвижда поставянето на забранителни знаци на кръстовищата на бул. „Княз Борис I” със спирка „Акациите“ и до спирка „Делфинариума“. Изключения ще има за собствениците на имоти в местността Салтанат, както и за автомобили на хора с увреждания. Неограничен достъп ще имат и колите със специален режим на движение. За да влезе в сила Генералният план за организация на движението във Варна трябва да бъде приет от Общинския съвет.

Автор: Нора Бочева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брюж продължава мина и през Атлетико за трети пореден успех в Шампионската лига
Брюж продължава мина и през Атлетико за трети пореден успех в Шампионската лига
Откриха телата на жените, които се издирваха след взрива в завод "Арсенал"
Откриха телата на жените, които се издирваха след взрива в завод "Арсенал"