НОВИНИ

Румен Радев пристигна в Малта за срещата на групата "Арайолуш"

Александър Марков
от Александър Марков
18:00, 05.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Украйна, енергийната криза и сигурността обсъждат в Малта президентите на 13 страни членки на ЕС. В 17-ата среща на т.нар. група "Арайолуш" участва и президентът Румен Радев.

Всички тези въпроси Радев ще обсъжда с европейските си колеги в истински маратон от срещи в следващите няколко дни. Освен войната в Украйна държавните глави на страните членки на ЕС, които са парламентарни републики, ще обсъждат енергийната и миграционната криза, сигурността, ролята на ЕС като глобален играч на световната сцена и охраната на външните граници.

Президентът участва в срещата заедно с още 12 лидери от цяла Европа, сред които германският президент Франк Валтер Щайнмайер, полският, австрийският, хърватският и още много други. Това е 17-ата среща на президентите на страни-членки, които на практика нямат изпълнителни правомощия, като България беше поканена от Полша и Португалия преди девет години, а през 2016 г. бяхме домакин на форума.

Срещата се провежда само ден преди неформалния Европейски съвет в Прага на 6 и 7 октомври, на който лидерите ще обсъждат осмия пакет санкции срещу Русия, които включват таван на цените за руския петрол, продължаващата подкрепа за Украйна, начините за справяне с енергийната криза чрез евентуално въвеждане на пределни цени на природния газ.

Преди Съвета ще бъде даден официален старт на френската идея за Европейска политическа общност, която ще събере лидерите на 27-те страни-членки плюс още 17, сред които страните от Западните Балкани, Украйна, Молдова и други.

Вижте и прякото включване на Александър Марков от Валета

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как гледат партиите на предложението на ГЕРБ за бъдещо управление?
Как гледат партиите на предложението на ГЕРБ за бъдещо управление?
За първи път у нас засякоха жена, заразена едновременно с 2 подварианта на Омикрон
За първи път у нас засякоха жена, заразена едновременно с 2 подварианта на Омикрон