НОВИНИ

МВнР: Изпълнени са всички ангажименти по организацията на изборите зад граница

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
10:00, 29.09.2022 (обновена)
Чете се за: 06:10 мин.
У нас
живо мвнр изпълнени всички ангажименти организацията изборите граница
Слушай новината

"МВнР, както и дипломатическите и консулските представителства зад граница са изпълнили всички свои ангажименти по организацията на изборите. Ресурсите, които са необходими, значително надхвърлят капацитета на дипломатическите и консулските представителства", заяви на брифинг министърът на външните работи Николай Милков.

По думите му се разчита на българските общности. Николай Милков поясни, че изборните секции ще бъдат 755 в 62 държави. От тези 755 в 300 секции ще се гласува с машини.

"В 238 от тези 300 секции ще има по две машини и в 62 една. Общо сме транспортирали 538 машини или със 122 повече от последните избори през ноември. Изпратихме и всички изборни книжа - 755 комплекта с над 600 000 бюлетини", допълни Николай Милков.

Той уточни, че приетите методически указания са разпространени и публикувани на страницата на МВнР. Всеки може да се информира как се работи при всеки възникнал казус. Публикувани са и адресите на всички секционни комисии.

"4200 човека е общият брой назначени членове на секционни избирателни комисии от ЦИК. Първо се предлагат хора от задграничното представителство, след това ние в Централната избирателна комисия и след това представители на политически партии. Това в годините е предизвиквало напрежение, защото ЦИК е заменяла доброволци с членове на политически партии. Ние нямаме влияние върху този процес. Надяваме се, че това не води до демотивация на българските общности", добави Николай Милков.

Той подчерта, че трябва да се предвидят всички рискове, като такъв е извънредното положение във Флорида заради урагана.

"Там са евакуирани повече от два милиона души. Това поставя под риск работата на 5 секции. До последния момент няма да знаем каква е ситуацията там. Ако няма форсмажор, ще успеят да проведат изборния ден", отбеляза Николай Милков.

Той поясни, че се подготвя нов 8-и санкционен пакет на Европейския съюз към Русия по повод мобилизацията и референдумите. Според Николай Милков трябва да се засили натискът срещу Русия, да се минимизират щетите върху европейските държави.

Външният министър коментира темата за освиркването на българския химн на мача между България и Република Северна Македония и заяви, че темата е изчерпана, като България е реагирала своевременно.

"Съпоставено с условната присъда на певеца Ламбе - подпалвач на българския културен център, двете неща заедно разкриват един проблем с правата на българите в Северна Македония. Тази присъда е възможно най-леката. Според член 238 от Наказателния кодекс на Република Северна Македония се полагат от 6 месеца до 5 години затвор, а той получава най-леката, при това условна присъда. Би трябвало да се очаква много по-сериозна присъда в случая, но това е решение на независимия съд на РСМ", каза Николай Милков.

Според него и двете деяния реално представляват престъпления от омраза. "Липсата на адекватни наказания изпращат послания към обществото в Северна Македония и към нас. И това послание не бих казал, че е позитивно. Това съставя обща картина, която ни безпокои - ерозиране на договореностите, при които Република Северна Македония започна преговори", коментира още Николай Милков.

Относно това какви санкции може да подкрепи България и за визите външният министър заяви, че страната ни се придържа към общоевропейското решение за отмяна на преференциалното третиране на визите. "До момента събирахме по-ниски такси от туристи. В момента този преференциален режим е отменен. Така че се връщаме към периода преди облекченията. Други промени не се предвиждат", заяви Николай Милков.

По думите му българското външно министерство поддържа контакт с българските граждани в Русия, особено студентите и има готовност да помогне за прибирането им и настаняването им в комплекса на посолството. България не е изпращала официално наблюдатели на референдумите, няма и информация за участие на български граждани. "Ако има такива, те са били там в лично качество", допълни Николай Милков.

"Между 10 и 15 октомври ще има проверка на Европейската комисия за Шенген. Въпросът след това става политически и следва гласуване на ниво съвет в края на годината. Остава въпросът дали скептичните държави ще търсят аргументи да ни подкрепят или да ни спрат. МВнР има готовност след края на проверките да направи анализ, готова е стратегия за убеждаване на скептичните държави. Шенген е един от приоритетите на това служебно правителство и ще направим максималното въпреки краткия срок", каза още Николай Милков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред Съдебната палата в Стара Загора
Протест пред Съдебната палата в Стара Загора
Антоан Гризман бе избран за №1 от феновете на Атлетико Мадрид
Антоан Гризман бе избран за №1 от феновете на Атлетико Мадрид