НОВИНИ

Икономисти: Детските надбавки за всички са скъпи и неефективни

Институтът за пазарна икономика представи алтернативен бюджет за следващата година

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:20, 16.11.2020
Чете се за: 01:29 мин.
Бизнес
икономисти детските всички скъпи неефективни

Получаването на детски от всички семейства без подоходен критерий е скъпо и няма да изпълни заложените цели да подпомогне най-нуждаещите се семейства. Това обяви икономистът Лъчезар Богданов. Той заедно с колегата си Калоян Стайков представиха за 18-и път алтернативен бюджет на Института за пазарна икономика за следващата година.

Според изчисленията на икономистите, държавният бюджет за следващата година ще струва средно по 7557 лв. на българските данъкоплатци.

Общо 52,5 млрд. лв. ще похарчи държавата през 2021 г. ако остане бюджета в предложения от Министерството на финансите вид. Изчислението е направено при равно разпределяне на тежестта на бюджета.

Според Института за пазарна икономика могат да бъдат направени корекции в бюджета за следващата година при запазване на неговата философия.

Според икономистите следващият бюджет трябва да бъде ориентиран към възстановяване и висок икономически растеж. От института предлагат:

  • По-ниски данъци: Ускорена данъчна амортизация за инвестициите в машини и оборудване и намаляване с 5 процентни пункта на осигурителната тежест за наетите в частния сектор. Преминаване от мерки за субсидии и компенсиране на загуби към преотстъпване на данъци и осигуровки и насърчаване на заетостта и преквалификацията на работещите в нови или успешни и растящи предприятия.
  • Съкращаване на разходи и данъчни привилегии за избрани сектори: По-ефективно насочени социални разходи, вместо предизборно мотивирани увеличения – например семейни помощи за деца с доходен критерий и насочени към нуждаещите се домакинства. Едновременно с това, премахване на субсидии и специални данъчни преференции, изкривяващи конкуренцията.
  • По-ефективен публичен сектор: Повишаване на възнагражденията в бюджетната сфера при две условия: явен дисбаланс и недостиг на кадри (както например при медицинските сестри) и провеждане на структурни реформи (например чрез премахване на регулации, реорганизация на дейността), водещи до оптимизация на персонала.
  • По-бързи структурни реформи: Подготвяния Национален план за възстановяване да се заложат амбициозни и бързи реформи още за 2021 г. Това ще отвори достъпа до средства от Механизма за възстановяване и устойчивост, които да подкрепят промените и реформите, а част от средствата могат още догодина да финансират мерки за преодоляване на кризата и подкрепа на бизнеса.

Според изчисленията на икономистите, техните предложения ще доведат до три основни последици.

  1. Оставя 3 млрд. лева повече за инвестиции и създаване на продуктивни работни места в успешно адаптиращите се към новите условия предприятия.
  2. Съкращава неефективни разходи за над 2 млрд. лева, а с бързи реформи и по-добро насочване на европейски средства дава допълнителни близо 2 млрд. лева за финансиране на бюджетните разходи.
  3. Дефицитът в проекта на ИПИ е с 1 млрд. лева по-нисък от заложения в законопроекта на правителството. Заедно с това, реформите и промяната в приоритетите позволяват устойчиво свиване на дефицитите през 2022-2023 г. и намаляване на нуждата от допълнителен държавен дълг.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски до Манчестър Юнайтед в негативна класация
Левски до Манчестър Юнайтед в негативна класация
На 1 януари догодина ще постигнем пълна диверсификация на енергийните доставчици
На 1 януари догодина ще постигнем пълна диверсификация на енергийните доставчици