НОВИНИ

Илхан Кючюк сезира ЕК заради езика на омразата, използван от Костадин Костадинов в НС

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:45, 18.05.2022
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
илхан кючюк сезира заради езика омразата използван костадин костадинов
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Съпредседателят на партия АЛДЕ и евродепутат от Обнови Европа/ДПС Илхан Кючюк инициира писмо сред своите колеги в Европейския парламент, което цели да сезира Европейската комисия по повод нарастваща употреба на реч на омразата, както и унизителен и дискриминационен език в политическия дебат, съобщиха от офиса на евродепутата.

Повод за писмото е изказването на Костадин Костадинов, лидер на партия „Възраждане“, който според Кючюк от трибуната на Народното събрание си е позволил да използва унизителни думи по отношение на чужд държавник - вицепрезидента на САЩ Камала Харис.

„Костадин Костадинов използва парламентарната трибуна за грубо и недопустимо позоваване на вицепрезидента на САЩ Камала Харис, като се подигра вулгарно с името, а впоследствие я обиди на "животно". По-недопустимо поведение от политик едва ли можем да си представим, но за съжаление, той не е единственият такъв в европейската политическа среда.“, се казва още в писмото до зам.-председателя на Европейската комисия за прозрачността и ценностите Вера Йоурова и еврокомисаря за правосъдието Дидие Рейндерс.

Кючюк призовава за сериозно внимание върху този голям проблем с политиците, които си служат с езика на омразата като инструмент и с колеги категорично настояват Европейската комисия да инициира по-строги мерки. В писмото си до Европейската комисия Кючюк изразява и подкрепа към инициативата, предприета от председателя Урсула фон дер Лайен за разширяване на списъка с престъпления на ЕС, включвайки речта на омразата и престъпленията от омраза, които нарастват в цяла Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екипът на Илиян Стефанов бе продаден за 8 000 лева
Екипът на Илиян Стефанов бе продаден за 8 000 лева
Разбиха мащабен логистичен център за нелегални цигари в Ботевград
Разбиха мащабен логистичен център за нелегални цигари в Ботевград