НОВИНИ

Илиан Илиев: Реалистично е да гоним първото място в нашата група в Лигата на нациите

"Надяваме се да започнат някои промени във футбола ни, които да помогнат на българския футбол да се развива и евентуално да имаме повече избор за български футболисти", заяви селекционерът на националния отбор по повод избора на Георги Иванов за президент на БФС

илиан илиев класиране световното първенство 2026 реалистична цел
bnt avatar logo
от БНТ
21:37, 18.03.2024
Чете се за: 04:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Футболен треньор №1 на България за 2023 година Илиан Илиев говори пред репортерите, след като получи приза си за най-добър наставник по време на церемонията "Футболист на годината".

Родният специалист отправи специални благодарности към ръководството на Черно море за получената свобода за работа през последните седем години, която е част от причината той да заслужи приза за втори път в последните три години.

"Отново бях сред номинираните, като и тази година спечелих, което е огромно признание. В Черно море ми дадоха възможност да работя спокойно и със сигурност още не смея да мисля за момента, в който евентуално ще трябва да се разделим и ще ми бъде последният мач, тъй като във футбола всичко се случва. Много съм благодарен на ръководството и на хората, с които работя, от първия до последния човек в клуба, тъй като не са много местата в България, в които може да получиш такава възможност", започна Илиев.

"Да не гадаем, просто го казвам, има го в договора, но има три месеца дотогава, да не прескачаме етапите", каза той за бъдещето си при "моряците".

Бившият футболист даде отговор и на въпроса дали очаква промени след избора на Георги Иванов на поста президент на Българския футболен съюз (БФС).

"Ние вече бяхме заедно - той като технически директор на националните отбори в два мача бяхме заедно. Доста неща си изговорихме, надяваме се да получим подкрепата и обратното – да започнат някои промени във футбола ни, които да помогнат на българския футбол да се развива и евентуално да имаме повече избор за български футболисти. Колкото и да ни е неприятно, видяхте, че в повечето ни номинации, 80 или 90% спечелиха чужденци. Това нещо трябва да го променяме постепенно с усилията на всички в България", категоричен е наставникът на Черно море

"Най-важна е инфраструктурата, а като говорим за подрастващи, много е важно треньорите да са добре обучени, за да дават знания на децата, а не да има само частни школи, което е добре, но тези хора трябва да са обучени, за да излизат футболисти", продължи бившият състезател на Бенфика.

Селекционерът на националния отбор сподели още реалистични ли са шансовете на "лъвовете" да се класират за Мондиал 2026 в САЩ, Канада и Мексико, както и какво смята за следващия противник на България - Танзания.

"Естествено, че върху нас пада това, върху мен. Имаме контроли, след това имаме Лига на нациите, в която трябва да спечелим групата и да качим една лига нагоре. Целта е реалистична, защото аз като дойдох, казах, че много сме свалили нивото и нямаме топ футболисти на световно ниво, но имаме добри футболисти и ако им дадем самочувствие, те могат да постигнат големи резултати", коментира Илиев.

"Танзания игра за Купата на Африка, аз съм работил в Африка и знам на какво са способни отборите там. Ние не можем да подценим който и да е отбор и това го казват нашите резултати", допълни той.

Запитан дали е по-възможно Черно море да стане шампион в Първа лига в сравнение с това България да се класира на голямо първенство, Илиан Илиев отговори така: "На нас ще ни е трудно да станем шампион като знаете организацията в българския футбол, а и другите имат по-голяма широчина. В националния отбор се надявам в следващата година-година и половина да направим боеспособен отбор, да вадим повече момчета в чужбина. И двете цели са трудно достижими, но са реални".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар изпепели къща в Смолян
Пожар изпепели къща в Смолян
Външните министри от ЕС се споразумяха за план за санкциониране на израелски заселници
Външните министри от ЕС се споразумяха за план за санкциониране на израелски заселници