НОВИНИ

Илиана Раева: Българските съчетания ще бъдат акцента в световната гимнастика през 2023 г.

Весела Димитрова: Новите ни съчетания са по-хубави от миналогодишните

bnt avatar logo
от БНТ
12:28, 21.11.2022
Чете се за: 05:30 мин.
Спорт
илиана раева българските съчетания бъдат акцентът световната гимнастика 2023
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Това, което се прави в залата, е на много високо ниво, просто изключителен творчески потенциал на треньорите и мисля, че българските съчетания ще бъдат акцента в световната художествена гимнастика през следващата година. Това заяви президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева относно очакванията от златните момичета на България през предолимпийската 2023 година.

"Българските гимнастички ще представят програма, която до този момент не са представяли. Правим изключително силни композиции, много силни във всяко едно отношение, като композиции, като въздействие, като артистичност и като трудност. Много съм обнадеждена от това, което виждам и съм с огромни надежди и очаквания за предолимпийската година. Ние имаме да печелим още една квота, което е много важно, първите две ги спечелихме в София тази година. Надявам се, че ни чака една много успешна година", допълни Раева.

Днес тя, националните състезателките от ансамбъла и индивидуалното и техните треньорки бяха наградени от българска банка с колекционерски златни и сребърни монети.

"Всяко едно такова внимание за нас е от изключително голямо значение, защото това показва уважение към нашия труд, защото знаете, че това е един колкото и красив спорт, който носи естетическа наслада, толкова и жесток, защото при него са необходими къртовски тренировки. Затова съм много щастлива и благодаря на Fibank, защото те са дългогодишни наши партньори и смятам категорично, че те са част от тези медали", сподели след церемонията Раева.

В неделя, 27-ми ноември в зала 1 на НДК ще се проведе спектакъл по повод 70-годишния юбилей на българската художествена гимнастика.

"Ще бъде нещо много различно от всичко досега, ще бъде нещо, което със сигурност не си представяте като един такъв спектакъл, най-хубавото е, че ще видите на живо много от героините, които са главни действащи лица през тези 70 години, но и доста ще отсъстват, защото голяма част от тях са в чужбина, а първите, онези, които са направили пътечката, някои вече не са между нас, но са оставали силния си дух в залите по художествена гимнастика. Ще бъде много интересно, много изненадващо, ще бъде едно пътуване през тези 70 години за всички зрители, които ще дойдат и ще видят събитието", разкри президентът на БФХГ.

"Сега се подготвяме за този така красив 70-годишен юбилей на БФХГ. Направихме вече двете съчетания, започнахме работа по тях, надявам се през следващия сезон да сме също толкова силни, колкото бяхме на Световното първенство. Постарали сме се много да станат по-хубави съчетанията, вече имаме доста широк поглед върху новия прочит на правилника, така че мисля, че тази година си ги харесвам повече от миналогодишните", сподели треньорката на националния ансамбъл по художествена гимнастика Весела Димитрова.

Раева призна още, че има притеснения относно финансирането от ММС за следващата година с оглед на нестабилната политическа ситуация в страната: "Имаме притеснения, някак си станахме подвластни на събитията, които се случват в политиката, но то е за всички. Каквото за всички, такова и за нас. Надявам се, че няма да е така и ще е по-добре от тази година, надявам се да нямаме проблеми".

Тя коментира и темата за разширение на националната база на художествената гимнастика на стадион "Раковски".

"Истината е, че ние нямаме необходимата национална база, за да се подготвят нашите момичета, така както се подготвят нашите конкурентки. Ние работим в зала, в която няма как да се подготвят. Предстои изключително тежка зима. Много вярвам, че министър Лечева ще намери решение, за да може да проведем подготовката, както трябва. Другото, което вярвам на 100 процента от уверенията от министър Лечева, че ще направи всичко възможно, за да започне по най-бързия начин строежа на разширението към залата", каза още Илиана Раева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте Англия - Иран от 15:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3
Гледайте Англия - Иран от 15:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3
Регионалният министър: Част от АМ "Европа" може да бъде пусната до края на годината
Регионалният министър: Част от АМ "Европа" може да бъде пусната до края на годината