НОВИНИ

Илиана Раева за най-тежкото си състезание и най-големия връх

илиана раева тежкото състезание големия връх
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:21, 03.09.2021
Чете се за: 04:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева сподели, че най-тежкото състезание в нейната кариера в Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 година, но най-големият апотеоз е триумфът на Игрите в Токио.

„Олимпиадата в Рио ми беше най-тежкото състезание. Същата година бях между осанна, до разпни я. Преживях нечовешки за душата, сърцето и ума състояния. Тогава се срещнах с невидимата сила, която те връхлита, когато смяташ, че вече нямаш сили. Бронзовият медал в Рио, беше истински апотеоз! След толкова човешка омраза лошотия, толкова много човешка любов и подкрепа“, сподели Илиана Раева пред Фейсбук страницата на федерацията.

На Олимпиадата в Бразилия ансамбълът на България спечели бронзово отличие с треньор Ина Ананиева. Няколко седмици преди това в състава влезе Любомира Казанова, която замени Цветелина Стоянова.

„Във всяко много голямо състезание има невероятни преживявания. И като състезател, и като треньор, и като президент. Най-тежкото го казах, но най-любимо… Всички са ми любими, но последното беше венецът на дългия път, на който се посветих. Такава благодат… Благодаря на Бог и на целия си екип! Спечелването на този златен медал ми показа, че преди много години избрах верния път. Толкова съм щастлива и удовлетворена… Толкова много любов усещам в себе си към всички, с които работя“, каза още Илиана Раева.

Олимпийските игри в Токио бяха най-успешните за българската художествена гимнастика, след като ансамбълът ни спечели златото.

„Всеки има своето време. Сега е времето на невероятните ни момичета и техните треньори, а моето време сега е не да играя, а да ги водя. Харесвам това време и с лъскавите трика с камъни, и с трупането на точки. Всичко върви, всичко се променя. Аз нямам носталгия по миналото. Винаги съм се чувствала комфортно в настоящето , винаги с поглед към бъдещето“, коментира още ръководителят на родната художествена гимнастика.

Зад повечето успешни хора, стои и едно здраво и стабилно семейството. Какво има Илиана Раева зад гърба си?

„Моето семейство, е източникът на моята вяра и моята сила. Наско толкова много ми помага. С огромния си опит и невероятната си житейска философия. Огромна опора имам от него и дъщерите си. Първият човек , с когото споделих експлозията от спечеления олимпийски златен медал, беше Наско! Плачех на телефона, а той ми говореше прекрасни неща“, спомня си с усмивка Раева.

Боряна Калейн се е справила с „тревожна реакция“ преди Игрите в Токио

„Малката Илиана, както и Емили и Асияна ми показаха един нов свят, в който има само любов, нежност и красота. Илиана вече тренира, но само тя ще реши дали ще продължи, или не. Все още е малка, за да знае каква гимнастичка е била баба и, но един ден се надявам да разбере“, допълни тя.

Какво следва за Илиана Раева, след като постигна най-големия успех като ръководител – олимпийско злато?

„Следва да продължиш, да тръгнеш отново по пътя, за да извървиш всичко, което ще ти предостави, но вече мъничко по-мъдър и натрупал опит“, завърши президентът на федерацията.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Измиха с препарат с аромат на люляк паметника на Съединението в Пловдив
Измиха с препарат с аромат на люляк паметника на Съединението в Пловдив
Росен Барчовски посрещна медалистите от Световното по волейбол за юноши
Росен Барчовски посрещна медалистите от Световното по волейбол за юноши