НОВИНИ

Боряна Калейн се е справила с „тревожна реакция“ преди Игрите в Токио

Боряна Калейн
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:19, 30.08.2021
11895
Чете се за: 03:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Българската състезателка по художествена гимнастика Боряна Калейн е преживяла „тревожна реакция“ в навечерието на Олимпиадата в Токио.

Преди Игрите отборът ни беше на подготвителен лагер в Мураяма, където треньорският екип, както и президентът на федерацията Илиана Раева са успели да извадят грацията от тази ситуация.

След отказването на Катрин Тасева от професионалния спорт, на Световното първенство в Япония в края на октомври България ще бъде представена от Боряна Калейн и Татяна Воложанина в индивидуалната надпревара. Главният треньор на грациите Бранимира Маркова обаче уточни, че иска и една млада гимнастичка да пътува за първенството заедно с тях.

За ансамбъла, който спечели олимпийското злато, шампионатът ще бъде последен в този състав.

„Отговорността, която носят момичетата и високите очаквания към тях често ги карат да преминават през предстартова треска преди големи състезания. Катрин и Боряна участваха за първи път на Олимпийски игри, но са достатъчно опитни състезателки и непрекъснато работят и върху психическата си стабилност. По време на подготвителния лагер в град Мураяма преди Олимпиадата, Боряна преживя една такава тревожна реакция към предстоящото състезание. Заедно с Мариана Памукова и Илиана Раева успешно я изкарахме от това състояние. Всяка от нас има различен подход, с който да помага на състезателките в такива моменти“, сподели пред страницата на федерацията по художествена гимнастика във Фейсбук треньорът на индивидуалистките Бранимира Маркова.

Въпреки огромното психологическо напрежение Боряна Калейн завърши на престижното 5-о място в крайното класиране на Олимпиадата.

„Боряна може да бъде основен стълб в българския отбор и да постигне още по-добри резултати в предстоящите състезания. Има още какво да покаже и се надявам да го направи“, каза още Бранимира Маркова.

„В момента се намираме в един от най-приятните за мен периоди от подготовката, период на творчество, в който се съсредоточаваме върху търсенето на музики, поставянето на нови композиции, измисляне на елементи. Всички се надяваме в новия правилник, освен натрупването на трудност с тяло и уред, оценката за артистичност да има по-голяма тежест. На предстоящото Световно първенство в Япония ще участват Боряна Калейн и Татяна Воложанина. Бих искала, заедно с тях, да участва и една от младите ни гимнастички“, каза още Маркова.

За Катрин Тасева треньорът допълни: „Отлагането на Олимпийските игри с една година определено не се отрази по най-добрия начин за нея. Тя претърпя тежка травма, заради която не успя да бъде съвсем постоянна в подготовката си. Въпреки това никога не се отказа, изключителното ѝ желание да участва на Олимпиадата я мотивира да издържи докрай и да сбъдне мечтата си. Катрин е много темпераментна и притежава силен характер. Работата с нея ме научи на много. Тя беше страхотен състезател, с бурен нрав, талант и амбиция. Да бъда неин треньор ми доставяше удоволствие и ме провокираше непрекъснато да търся различни подходи.“

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима мигранти са задържани при опит за незаконно преминаване на "Дунав мост 2"
Трима мигранти са задържани при опит за незаконно преминаване на "Дунав мост 2"
Прокуратурата сезира две министерства за градушките в Пловдивско
Прокуратурата сезира две министерства за градушките в Пловдивско