НОВИНИ

Илиян Радулов и Зиновия Ванева са новите държавни шампиони по тенис на открито

Илиян Радулов Мартин Димитров
Снимка: Българска федерация по тенис
bnt avatar logo
от БНТ
15:42, 10.09.2022
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Квалификантът Илиян Радулов стана шампион на сингъл на Държавното лично първенство по тенис на открито, което се провежда на червените кортове на ТК „Левски“ в София. Във финала 17-годишният Радулов победи поставения под №2 в схемата Мартин Димитров с 6:3, 6:2.

Радулов поведе с 3:2 гейма след пробив в първия сет, но Димитров бързо върна пробива и изравни. Последва нов, с който Илиян Радулов наклони везните в своя полза за 4:3 и спечели сета с 6:3. Във втората част той дръпна с 4:2 и затвори уверено мача при 6:2 в своя полза.

„Да, очаквах да спечеля. Смятах, че имам шансове. Бях много отпуснат, без притеснения. Знаех, че той е по-опитен играч. Може би по-често трябва да излизам на мрежата. Ще опитам там да натрупам опит, който може да ми помогне в бъдеще“, заяви Илиян Радулов, който ще попадне в разширения състав на страната за купа „Дейвис“.

От своя страна, Мартин Димитров не спести похвалите си към своя опонент.

„Той доста добре игра. Във втория сет можеше малко по-различно да се развие мачът, но го поздравявам. Физически се чувствам добре, просто агресивният му стил на игра не ми даде шанс. Просто поздравления, той показа много хубав тенис“, коментира финалистът Мартин Димитров.

Зиновия Ванева спечели титлата на сингъл при жените. Втората поставена в схемата Ванева победи 15-годишната квалификантка Елизара Янева след обрат с 2:6, 6:4, 6:1 във финала на надпреварата.

Янева изигра отличен първи сет и след 6:2 в своя полза поведе срещу по-опитната Ванева, която изпитваше болки в дясната си ръка. Тинейджърката взе аванс от 3:1 гейма във втората част, но Зиновия Ванева изравни до 3:3, а след това спечели сета с 6:4. В решителния трети сет Ванева дръпна с 5:0 и с 6:1 стигна до крайния успех.

Това е втора титла на България за Ванева след триумфа в Държавното първенство по тенис на закрито през 2016 година.

„Много съм щастлива, че отново спечелих. Бях подготвена, чувствах се добре. Имах леки затруднения, проблем с ръката от прекалено натоварване, но мисля, че се справих и играх добре тактически. Поздравления за Елизара, играе страхотно. Даже днес мисля, че беше по-добра на корта, независимо че загуби. Нивото на първенството беше прилично“, сподели Ванева.

Двете финалистки ще участват през следващата седмица на турнир за жени във Варна с награден фонд от 15 хиляди долара.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтират мантинели на АМ "Тракия" край Пловдив и Пазарджик - шофирайте внимателно
Монтират мантинели на АМ "Тракия" край Пловдив и Пазарджик - шофирайте внимателно
Путин поздрави крал Чарлз III за възкачването му на престола
Путин поздрави крал Чарлз III за възкачването му на престола