НОВИНИ

Илияна Йотова: Бизнесът е изтръпнал от непрозрачността за газа

Илияна Йотова: Бизнесът е изтръпнал от непрозрачността за газа
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
12:57, 15.05.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

До този момент нямаме информация какви са договорките, постигнати от правителството на Кирил Петков относно природния газ в САЩ и какво ще се случи след месец юни, как ще осигурим следващата зима и на каква цена. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Както виждате българският бизнес е буквално изтръпнал, българската икономика е изтръпнала, защото те работят повече от половин месец и едва преди два дни разбраха на каква цена на газа работят и произвеждат. Такава непрозрачност и липса на информация не просто затруднява икономиката, а кара много от хората да затварят предприятията си, които след това много трудно ще отворят. Имаме нужда да чуем какъв е целият пакет от мерки, които ще приеме изпълнителната власт, да чуем дискусията в Народното събрание и тогава ще определим своята позиция“, подчерта Йотова.

Тя заяви, че трябва да се направи всичко възможно в България да няма политическа криза.

„Цялата 2021 г. ние пропиляхме много енергия, много време и ресурс на държавата в провеждането на едни след други избори. Усилията на всички институции, на всички разумни политици трябва да са насочени към защитата на интересите на българските граждани, а не на политическата класа“, каза вицепрезидентът.

Тя коментира и информацията, че на 24 май няма да има общо празнуване на Светите братя Кирил и Методий с Република Северна Македония.

„Това е знак, че все повече се затвърждават, включително и на най-високо ниво, антибългарските позиции и няма никакво желание за диалог“, каза Йотова.

Тя отбеляза, че повече от оскъдни са резултатите от работата на Съвместната българо-македонска историческа комисия.

„През изминалата седмица те бяха тук, ние нямаме никаква информация. Едва ли е направена стъпка в някаква посока, най-малко положителна“, заяви вицепрезидентът.

Тя посочи, че предстои да видим как оттук нататък ще протекат заседанията на европейско ниво.

„България трябва да стои твърдо и категорично на своите позиции. Докато нямаме достатъчно гаранции, разписан в конкретен документ, който да бъде значещ документ на европейско ниво и взет предвид по пътя за преговорите, България не може да каже своето „да“, подчерта Йотова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военнослужещи и цивилни служители от армията "пиха кафе" пред Министерски съвет
Военнослужещи и цивилни служители от армията "пиха кафе" пред Министерски съвет
153 нови случая на COVID-19 са регистрирани у нас
153 нови случая на COVID-19 са регистрирани у нас