Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Илияна Йотова: Бизнесът е изтръпнал от непрозрачността за газа

от БНТ , Източник: БГНЕС
12:57, 15.05.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Илияна Йотова: Бизнесът е изтръпнал от непрозрачността за газа
Снимка: Архив
Слушай новината

До този момент нямаме информация какви са договорките, постигнати от правителството на Кирил Петков относно природния газ в САЩ и какво ще се случи след месец юни, как ще осигурим следващата зима и на каква цена. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Както виждате българският бизнес е буквално изтръпнал, българската икономика е изтръпнала, защото те работят повече от половин месец и едва преди два дни разбраха на каква цена на газа работят и произвеждат. Такава непрозрачност и липса на информация не просто затруднява икономиката, а кара много от хората да затварят предприятията си, които след това много трудно ще отворят. Имаме нужда да чуем какъв е целият пакет от мерки, които ще приеме изпълнителната власт, да чуем дискусията в Народното събрание и тогава ще определим своята позиция“, подчерта Йотова.

Тя заяви, че трябва да се направи всичко възможно в България да няма политическа криза.

„Цялата 2021 г. ние пропиляхме много енергия, много време и ресурс на държавата в провеждането на едни след други избори. Усилията на всички институции, на всички разумни политици трябва да са насочени към защитата на интересите на българските граждани, а не на политическата класа“, каза вицепрезидентът.

Тя коментира и информацията, че на 24 май няма да има общо празнуване на Светите братя Кирил и Методий с Република Северна Македония.

„Това е знак, че все повече се затвърждават, включително и на най-високо ниво, антибългарските позиции и няма никакво желание за диалог“, каза Йотова.

Тя отбеляза, че повече от оскъдни са резултатите от работата на Съвместната българо-македонска историческа комисия.

„През изминалата седмица те бяха тук, ние нямаме никаква информация. Едва ли е направена стъпка в някаква посока, най-малко положителна“, заяви вицепрезидентът.

Тя посочи, че предстои да видим как оттук нататък ще протекат заседанията на европейско ниво.

„България трябва да стои твърдо и категорично на своите позиции. Докато нямаме достатъчно гаранции, разписан в конкретен документ, който да бъде значещ документ на европейско ниво и взет предвид по пътя за преговорите, България не може да каже своето „да“, подчерта Йотова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Военнослужещи и цивилни служители от армията "пиха кафе" пред Министерски съвет
Военнослужещи и цивилни служители от армията "пиха кафе" пред Министерски съвет
153 нови случая на COVID-19 са регистрирани у нас
153 нови случая на COVID-19 са регистрирани у нас