НОВИНИ

Илияна Йотова: Смятах, че тази коалиция ще се задържи по-дълго

bnt avatar logo
от БНТ
08:28, 12.08.2022 (обновена)
Чете се за: 06:55 мин.
Политика
Слушай новината

Разочарованието от правителството, от коалицията, която беше създадена, стигна една точка на търпение както сред обществото, така и в мнозинството в Народното събрание и се получи така, че падна първото правителство от власт с вот на недоверие, след като една от партиите в коалицията отказа да бъде част от мнозинството и нормално се стигна до предсрочни избори. Това заяви в студиото на "Денят започва" вицепрезидентът Илияна Йотова.

"За първи път в най-новата история на България, а и преди това, имаше толкова сложна коалиция от четири партии, които наистина са много различни. И това, което предлагат на обществото като политики и като убеждения, дори и като идеология, макар че забравихме през последните десетилетия тази дума, тази сложност на коалицията в едно кризисно време очевидно предизвикваше и тези съмнения и за съжаление те се оправдаха", посочи Йотова.

Лично тя е смятала, че тази коалиция ще се задържи, защото споразуменията бяха подписани с "Продължаваме промяната".

"Имаше категорично подписани условия, решения, които трябваше да бъдат взети, реформи, които трябваше да бъдат направени. Сякаш в самото начало имаше много сериозно съгласие за това какво трябва да извърши тази коалиция. Идването на ПП на власт беше с много сериозни очаквания от хората. След 12 години управление на ГЕРБ мнозина от нас повярвахме, че е възможна тази промяна. И натоварени с много очаквания разочарованието беше много бързо и от голямата любов се получиха големите резерви в хората, включително и в мен", добави вицепрезидентът.

Илияна Йотова подчерта бързината, свързана с опита за правене на реформи - в Конституцията, в съдебната власт, за справяне с кризите, които следваха една след друга в България.

"Като че ли за тези 7 месеца този темп не се оправда. Още в първите месеци правителството сякаш тръгна в една друга посока да предрешава нещата, да няма достатъчно обществена дискусия, да няма съобразяване с желанията на хората, получи се и много бързо конфликт между институциите и всичко това естествено доведе до тези резерви", каза още Илияна Йотова.

Вижте още в репортажа на Вера Александрова

Слави Трифонов: Напускам правителството заради Македония!

Във връзка с конфликта в институциите по думите на Йотова в тази предизборна ситуация бившият премиер Кирил Петков си търси аргументи защо е паднало неговото правителство. Тя поясни, че първата му публична проява като нов министър-председател е била по отношение на македонския въпрос и присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз. И припомни за продължилия повече от 5 часа Консултативен съвет при президента Румен Радев, където е била препотвърдена българската позиция за присъединяването на Северна Македония към ЕС.

"Една позиция, която ни беше изключително важна, защото ние нямахме на своя страна европейските си партньори. Имахме една голяма доза неразбиране, имахме много пропуснати месеци, за да обясним българската позиция и в този първи момент не само, че не ги е критикувал, президентът подаде ръка на новото правителство, за да може при първото си посещение Кирил Петков да отиде със силната българска позиция в Република Северна Македония - това не е ли помощ?! Още тогава той беше обещал на нашите европейски партньори бърза и безпрепятствена позиция на България за приемането на нашата западна съседка, въпреки националния интерес на страната и съвсем отговорно мога да го заявя", посочи Илияна Йотова.

Тя благодари на френските ни партньори за това, че са разбрали българската позиция и са направили така в преговорната рамка - вписването на българите в Конституцията на страната да предхожда реалното започване на преговорите, което е безспорен успех.

Правителството на РСМ прати френското предложение за гласуване в парламента

"Нашите съседи от Северна Македония трябва да бъдат част от европейското семейство", каза още Илияна Йотова.

По думите на Йотова, политическата и правителствената криза в НС е една най-нормална политическа криза и когато се загуби мнозинството, пада и правителството. А служебният кабинет трябва да върне стабилността и сигурността на страната и да работи в интерес на гражданите.

Според нея правителството на Кирил Петков падна, защото бързо забрави голяма част от обещанията си.

"Петков и Василев получиха огромен шанс. Те имаха не само 100 дни, те имаха огромен шанс да спечелят доверието на българските граждани. Помните как тръгнаха - млади хора с претенции за много сериозно образование, със свежи идеи, с нов поглед, неупотребени в политиката. И всичко това е една предпоставка за много сериозен успех. Президентът има една вина в кавички - че им даде този шанс. Но много бързо, съветвани от доброжелатели, те се обърнаха срещу президента и срещу президентската институция вместо да потърсят съюз. Разочароваха нас българите и за това, за младите хора, за добре образованите, които знаят как да управляват страната и да търсят добри решения", каза още Илияна Йотова.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров отпадна и на двойки в Монреал
Григор Димитров отпадна и на двойки в Монреал
Полицията ликвидира след гонка мъжа, който опита да нахлуе в сградата на ФБР
Полицията ликвидира след гонка мъжа, който опита да нахлуе в сградата на ФБР