НОВИНИ

Има ли опашки за ваксинация?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
12:20, 22.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
Общество
Слушай новината

Процентът на заразените с COVID-19 у нас остава висок - те са 21% от изследваните. Продължава да се повишава броят на приетите в болница - в момента това са 8660 пациенти, от които 690 са в интензивни отделения. Починалите са 53 души. За последните 24 часа 2358 души са си поставили ваксина. Така общия брой на ваксинираните вече е близо 369 000.

Пред пунктовете дилемата за някои беше една - "Астра Зенека" или отлагане на ваксината. Повечето избираха без да се колебаят.

"На фона на рисковете, които са от самото заболяване, мисля, че каквито и рискове да има ваксината, те са пренебрежими", сподели един от чакащите.

Не липсваха и такива желаещи да се ваксинират, които обикаляха пунктовете, за да намерят ваксина, различна от "Астра Зенека".

Но не само че нямаше ваксини на "Пфайзер" и "Модерна", в пунктовете, които обиколихме, и "Астра Зенека" се изчерпа. Проблем, който засяга и пунктовете, и личните лекари. Получилите ваксина при тях са поне тройно по-малко от тези, които са поискали ваксина.

"При нас има около 400 000 човека, които чакат да бъдат имунизирани", заяви доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари

И ще почакат, докато България получи по-голяма пратка от ваксините.

"Следващия месец се очакват някъде около 300 000 ваксини. И всяко флаконче, което влезе в България, веднага бива разпределено към пунктовете за ваксинации и личните лекари", заяви д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването.

От здравното министерство предполагат, че едва тогава дилема пред пунктовете ще изчезне, защото всички ваксини ще бъдат налични и право на избор ще има наистина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малинов с цял мач за Льовен при равенството с Мехелен
Малинов с цял мач за Льовен при равенството с Мехелен
Пред БНТ: Разказ на студентката, извадила пътниците от катастрофиралия автобус
Пред БНТ: Разказ на студентката, извадила пътниците от катастрофиралия автобус