НОВИНИ

Без следа от изчезналия в Рила турист, акцията продължава

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:06, 22.03.2021
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава издирването на изчезналия сноубордист в Рила. Следите на 34-годишния мъж се губят от вчера следобед, когато с приятели се спускали по пистите на ски зона Картала над Благоевград.

Издирването беше подновено тази сутрин. Вече 20 часа продължава спасителната операция, но все още без резултат. По времето, в което мъжът е изчезнал, са паднали две лавини, едната от които доста голяма. Сноубордистът обаче не е разполагал с лавинен уред, което затруднява акцията по издирването му.

Изчезналият мъж и двама негови приятели цял ден карали по пистите на ски зона Картала. При последното спускане обаче, малко преди 16.00 ч., решили да излязат извън ски зоната и да се пуснат по един от улеите. Изчезналият сноубордист тръгнал последен.

Долу, където са се разбрали да се съберат, където се събират двете писти, момчето не идва. Те си мислят понеже е по-изморен слизат, тук в кафето на хотела, чакат го и след 15 минути започват леки притеснения, след още половин час тези притеснения прерастват в тревога, и момчетата се обадиха и дойдоха при мен на горна станция, за да ми обяснят цялата ситуация каква е, разказа пред БНТ Красимир Стоянов, ръководител на пистова спасителна служба - Картала.

Бързо са сформирани спасителни екипи, идват и доброволци. Повече от седем часа търсят изчезналия мъж, но без резултат.

Пистата е проверена още вчера, човекът не е открит. След това започва издирване в двата района около пистата - гората, улеите от двете страни на пистата, допълва Георги Ботев от ПСС-Благоевград.

Издирването беше подновено тази сутрин. Десетима планински спасители, доброволци и спасителни кучета тръгнаха към мястото, където вчера са паднали две лавини, едната от тях много голяма и плътна, тип снежна дъска.

Снощи я огледахме, но човекът няма лавинен уред и не можем да засечем дали е там. Ще проверим днес с кучетата и продължаваме пак оглеждане, спускане, проверка на дерета, просто огромна е територията, виждате времето какво е. Горе духаше ураганен вятър вчера, условията са тежки. Все още се надяваме да има шанс да се е подслонил някъде, споделя Ботев.

Телефонът на изчезналия сноубордист е включен, но той не отговаря. Не може да се засече и къде точно се намира той. Чакат се спасители от София, които също ще се включат в търсенето.

Лавинната опасност остава изключително висока, само за последното денонощие е натрупал 20 см сняг.

Автор: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое отказа ЦСКА за титлата, спорна дузпа беляза мача (ВИДЕО)
Берое отказа ЦСКА за титлата, спорна дузпа беляза мача (ВИДЕО)
Милионер иска да построи първия "интелигентен град"
Милионер иска да построи първия "интелигентен град"