НОВИНИ

Продължава акцията по издирването на изчезналия скиор в Рила

bnt avatar logo
от БНТ
06:22, 22.03.2021 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Повече от 14 часа продължава издирването на 34-годишния скиор, който изчезна вчера в района на ски писта Картала в Рила планина.

Издирвателната акция е била прекратена през нощта заради лошото време, но алко преди 9.00 ч. тази сутрин беше подновена. Освен спасители и доброволци в издирването са включени и кучета.

Туристът e от София и е сноубордист. Движел се е последен в групата си, карал е по пистите, но и извън тях, пренебрегвайки предупрежденията за висока лавинна опасност.

В късния следобед вчера приятелите му открили, че той липсва. Започнали да го търсят, но без успех. В 17.38 ч. подават сигнал на тел. 112, който е прехвърлен към екипа на ПСС, намиращ се на няколко километра от ски зоната.

Приятелите му първоначално са решили, че той се е отдалечил от официално разрешената за каране зона и отиват да го изчакат в кафето до пистата. След като минава значително време и той все още липсва, подават сигнал към спасителите, които започват издирвателните действия, разказа пред БНТ един от спасителите, участващи в операцията.

В този район има един улей, който сме нарекли "американката". Там вчера паднаха две огромни лавини, но е алогично, туристът да е паднал там, защото улеят буквално е от другата страна на пистата, обясни пред БНТ планинският спасител.

Условията в планината са изключително тежки заради снеговалежа и високата лавинна опасност.

Автор: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисарят по вътрешния пазар заяви, че ЕС не се нуждае от "Спутник V"
Еврокомисарят по вътрешния пазар заяви, че ЕС не се нуждае от "Спутник V"
Двама полицаи са ранени при сблъсъци в Бристол
Двама полицаи са ранени при сблъсъци в Бристол