НОВИНИ

Гняв и протести в Турция след оттеглянето от Истанбулската конвенция

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:54, 21.03.2021
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Остри реакции след решението на турския президент Реджеп Ердоган да оттегли страната от Истанбулската конвенция. Първият дипломат на ЕС - Жозеп Борел предупреди Анкара, че този ход изпраща опасно послание в цял свят. Световноизвестната турска писателка Елиф Шафак публикува емоционално видео, в което изказа съпричастността си към жертвите на домашно насилие в страната. Хиляди жени излязоха на протест под надслов "Искаме да останем живи".

Хиляди жени, но сякаш една. В един глас, един и същи призив: "Искам да остана жива".

В ранните часове на събота в турския Държавен вестник беше публикувано решението страната да се оттегли от Истанбулската конвенция, целяща да сложи край на домашното насилие. Мотиви не бяха посочени, а реакциите не закъсняха.

"Конвенцията беше механизъм да се сложи край на смъртта при съмнителни обстоятелства, да се даде поне малко сигурност на жените. Трябва да бъдем единни в този момент, защото насилието не познава пол, сексуална ориентация, религия или произход", заяви Ханде Авджъолу, адвокат.

През изминалите 10 години консервативните среди в Турция се бореха тя, подобно на Полша да се оттегли от споразумението. Аргументът - то подкопава семейните структури. Според социалната министърка, турската съдебна система и закони имат достатъчно механизми, с които да гарантират правата на своите граждани.

САЩ, Франция и Германия осъдиха оттеглянето. Върховният представител по външната политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел призова Турция да преосмисли решението си. По думите му, сега е време за единни усилия в борбата срещу насилието над жени, а Анкара изпраща опасно послание към целия свят. Остри критики към властта в Турция отправи и писателката Елиф Шафак - яростен противник на Реджеп Тайип Ердоган и борец за правата на жените.

"Изключително гневна и омерзена съм от решението на турските власти официално да се оттеглят от Истанбулската конвенция. Това е страна, в която всеки ден 3 жени биват убити от своите партньори! Домашното насилие е сред най-дълбоките рани и най-тежките кризи в Турция. Засрамете се! Как смеете да отхвърляте нещо, което е в защита на жените!", призова писателката Елиф Шафак.

По данни на неправителствени организации, броят на убийствата на жени в Турция се е утроил през изминалите 10 години. 38% са малтретирани от партньора си. От началото на годината в страната при съмнителни обстоятелства са загинали 78 жени.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в подкрепа на отстранените полицаи след гонката в Казанлък
Протест в подкрепа на отстранените полицаи след гонката в Казанлък
Валежи от дъжд и сняг, примесени с прах от Сахара
Валежи от дъжд и сняг, примесени с прах от Сахара