НОВИНИ

Валежи от дъжд и сняг, примесени с прах от Сахара

bnt avatar logo
от БНТ
21:26, 21.03.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Сериозна зимна обстановка ни очаква и в близките дни. Предупреждение за значителни количества и от дъжд, и от сняг е в сила през следващото денонощие в почти цялата страна. Снежната покривка ще се увеличи с още 10-15 см.

В Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има снежни виелици и условия за преспи и навявания, а в югоизточните райони ще вали дъжд, който ще преминава в мокър сняг и на места ще има условия за поледици.

Минималните температури ще са между 0° и 5°, като разликата с максималните ще е едва доловима - те ще са между 1 и 6 градуса, малко по -високи, до към 8 градуса, в югоизточните райони, където ще вали дъжд и е възможно слабо да прегърми.

И нещо любопитно - в облачността, по която в следващите 24 и 36 часа ще вали, се вгражда и прах от Сахара и е напълно възможно валежите в страната да са оцветени.

В планините ще продължи да вали сняг. След обяд вятърът ще започне да се ориентира от север-североизток и ще се усили.

С него ще нахлуе още студен въздух и ще има условия за виелици и навявания. Температури в курортите - около и малко под нулата. Опасността от лавини извън обработените писти е много висока.

С разкъсана, предимно значителна облачност ще е над Западна и Централна Европа, както и над Скандинавския полуостров. Повече слънчеви часове ще има над Пиринеите и Франция. В Южна Италия ще има валежи от дъжд и сняг, но до вечерта ще спрат.

Времето на Балканите ще остане динамично. Предупреждение за опасно време, с обилни валежи, вятър, снежни виелици и преспи е в сила не само у нас, но и на места в останалата част от полуострова. Причината - средиземноморски циклон, чийто център ще бъде утре в района на Гърция.

У нас във вторник и сряда ще превалява вече по-слабо и на по-малко места, но застудяването ще продължи. В четвъртък облачността ще намалее, при което сутрешните температури рязко ще се понижат, но през деня ще започне постепенно затопляне, което ще продължи и в петък, когато се очаква да има и повече слънчеви часове!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гняв и протести в Турция след оттеглянето от Истанбулската конвенция
Гняв и протести в Турция след оттеглянето от Истанбулската конвенция
Обмислят зони в София без замърсяващи атмосферата коли
Обмислят зони в София без замърсяващи атмосферата коли