НОВИНИ

Германски учени откриха причината за тромбози след инжектиране на "Астра Зенека"

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:45, 21.03.2021
Чете се за: 02:55 мин.
Слушай новината

Германско изследване дава отговори на въпросите защо ваксините на "Астра Зенека" могат да причинят тромбози и как да се лекуват пациентите с такива оплаквания.

Съмненията за безопасността на препарата се появиха, след като в няколко държави имаше съобщения за починали, които преди това са били имунизирани.

Макар от Европейската агенция по лекарствата да дадоха зелена светлина за използването на "Астра Зенека", няколко европейски държави все още се въздържат от употребата й.

Екип от германски и австрийски експерти направил анализ на кръвни проби на шестима души с тромбози, получени след инжектиране с "Астра Зенека".

Изводът: при някои пациенти ваксината предизвиква прекомерно силен имунен отговор, при който тялото започва да произвежда тромбоцити. Тази естествена защитна реакция, която се активира при кръвотечение, е и причината за образуването на съсиреци. В случая с ваксинираните, обаче, те са били в мозъка и са попречили на оттичането на кръвта.

"Повече от 30 години изследваме как понякога антителата оказват негативно влияние. Именно това се случва сега с инжектирането на защитен агент, какъвто е ваксината. В момента изпробваме различни лекарства за разреждане на кръвта и поне на ниво клинични изпитания резултатите са отлични", заяви проф. Андреас Грайнахер, изследовател от университета в Грайфсвалд, Германия.

Според учените, въпреки страничните ефекти, ваксината не бива да бъде отхвърляна от пациентите, тъй като вече е известна конкретната да причина те да имат реакция. И има яснота каква терапия е необходима при потенциален риск от тромбоза.

"Работим върху терапия, която се състои най-вече от следното: организмът трябва да се научи да не атакува "полезните" тела, които са попаднали в него. Има начин нежеланите реакции след ваксинация да бъдат третирани адекватно, така че в бъдеще никой да не се страхува от имунизация и какво би последвало от нея", обясни проф. Андреас Грайнахер.

Средството срещу образуване на съсиреци не може да се приема профилактично и се прилага само в случай на нужда при имунизация. Изследването все още не е публикувано в медицински издания, но германските здравни власти вече изразиха оптимизъм, че то ще помогне гражданите да се оттърсят от страха от ваксините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С боб и царевица вместо бюлетини гласували българите след Освобождението
С боб и царевица вместо бюлетини гласували българите след Освобождението
Срещата на върха отново ще бъде виртуална заради пик на заразата
Срещата на върха отново ще бъде виртуална заради пик на заразата