НОВИНИ

Собственик на заведение в София ще работи и утре в знак на протест

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:55, 21.03.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Представители на ресторантьорския бизнес и търговците на дребно в моловете и днес изказаха притесненията си от десетдневното затваряне. Невъзможност за плащане на заеми, текучество на работната ръка, невъзможност да се продаде стоката са само част от проблемите, свързани с поредния локдаун. В безизходица собственичка на ресторант дори обяви, че утре ще отвори в знак на протест.

Заведение в столицата обяви, че няма да затвори утре. Барът ще работи в знак на протест срещу третото затваряне на ресторантите от началото на пандемията. Собственичката казва, че ако има мерки, то те трябва да се спазват от всички. Казва и че не се страхува от глобата. Нашият екип видя, че хора се обаждат, за да кажат, че ще дойдат тук утре, за да я подкрепят.

Росица Коцева казва, че утре няма да принуждава работниците си да идват, сама няма да може да сготви, но барът ще е отворен. Затънала е в заеми, смята, че мерките 80 на 20 и 60 на 40 не работят добре, притеснява се и за хората, които е наела.

"Ако ще се правят мерки, да се правят истински мерки тоест както в началото беше обявено извънредното положение и хората можеха да си разсрочат заемите и банките нямаха оправдание да кажат, че не е обявено извънредно положение затова заемите са изискуеми. В тази ситуация една глоба, един затвор дали има някакво значение? Няма", каза Росица Коцева, собственик на ресторант.

Солени глоби заплашват както собствениците на заведения, който работят въпреки забраните, така и клиентите им. Сервитьорите в момента масово напускат и започват работа в колцентрове или като продавачи в моловете. И в големите търговски обекти обаче ситуацията преди поредното затваряне не е добра.

"Вече трети сезон подред нашата стока ще остане непродадена, при първото затваряне успяхме да продадем 60 % от доставената стока, при втория локдаун успяхме да продадем 40 % от зимната и сега вече от пролетно лятната, не знам, ще бъде много малък процента", обясни Венцислав Николов, зам.-председател на Българската ритейл асоциация.

По мярката 60 на 40 успяват да кандидатстват много малко от служителите, казва още Николов. По "Запази ме" пък хората получават парите си с месец и половина закъснение. Така че и тук очакват преориентация на персонала. Според Венцислав Николов ръст на продажбите в събота и неделя, преди затварянето, няма.

"Два дена или пет дена да работим по-силно, това не помага изобщо, когато сме затворени два месеца", допълни Венцислав Николов.

Според Николов моловете не са развъдник на вируса, защото са вложени много пари във филтри, вентилационни системи и UV лампи. Има и контрол на входа, в магазин не се пуска повече от един човек на 20 квадратни метра. Казва и че големите магазини извън моловете ще хитруват - ще заградят само 300 квадрата за клиентите си и ако хората преди са били на широко, сега ще се ограничат в тази площ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийският военен съд прие да остави в ареста полк. Петров
Софийският военен съд прие да остави в ареста полк. Петров
Руският посланик в София: "Вали московски сняг в София"
Руският посланик в София: "Вали московски сняг в София"