Софийският военен съд прие да остави в ареста полк. Петров

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:00, 21.03.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Повече от 12 часа заседава Софийският военен съд по исканията на прокуратурата за постоянен арест на задържаните за шпионската афера в полза на Москва.

По разпореждане на съда, журналисти не бяха допуснати в Съдебната палата и цял ден събират информация от влизащите и излизащите прокурори и адвокати. Заседанията продължават и в този момент.

Прокуратурата е внесла исканията малко преди 6.30 ч. тази сутрин.

От обвинението твърдят, че са събрали достатъчно доказателства срещу т.нар. "резидент" Иван Илиев, бивш шеф във Военното разузнаване, неговият бивш колега и настоящ шеф на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров, зам.-шефът на дирекцията за бюджета и разходите на армията в министерството на отбраната полк. Петър Петров и двама действащи служители на военното разузнаване.

До момента съдът прие да остави в ареста полк. Петров. При обиски в кабинета и дома му са намерени документи с поверителен гриф на НАТО, твърдят наши източници. Петров е награждаван от министъра на отбраната. Той е на този пост от пролетта на 2017 година. Адвокатът му коментира, че решението на съда не е обосновано и ще го обжалва.

Петър Петков, адвокат на Петър Петров, заяви:
- Основният проблем по това дело, че прокуратурата така и не сочи кои са тези сведения, които специално нашия подзащитен, а и другите са събирали с цел да предоставят на друга държава. И от там да се прави извода дали тази информация съставлява държавна тайна по смисъла на Закона за класифицираната информация.

БНТ:
- Какви документи с поверителен гриф на НАТО са намерени в неговия дом?
Петър Петков:
- Не мога да ви кажа това нещо.

На въпрос в неговия дом ли са намерени документи с гриф на НАТО полк. Стоян Лазаров, прокурор в Софийска военно-окръжна прокуратура отговори: "Не коментираме по делото. Това е една конспиративна група, които са обучени. Бивши разузнавачи, настоящи разузнавачи, които са обучени да се укриват. Единият от тях, знаете, избяга. Съдебният състав прие нашите доводи, че има обосновано предположение и опасност да се укрие и наложи най-тежката мярка "задържане под стража".

От видеото, разпространено от прокуратурата в петък, се разбира, че полк. Петров и "Резидента" са се срещали по тъмно, за да играят тенис. Именно там е ставала размяната на секретна информация и пари, между служителя на МО и вербувалия го Илиев. Продължават заседанията по другите искания. Очаква се те да приключат след полунощ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
COVID и онлайн обучение: Обездвижване, гръбначни изкривявания, дори психози
COVID и онлайн обучение: Обездвижване, гръбначни изкривявания, дори психози
Собственик на заведение в София ще работи и утре в знак на протест
Собственик на заведение в София ще работи и утре в знак на протест