НОВИНИ

Софийският военен съд прие да остави в ареста полк. Петров

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:00, 21.03.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Повече от 12 часа заседава Софийският военен съд по исканията на прокуратурата за постоянен арест на задържаните за шпионската афера в полза на Москва.

По разпореждане на съда, журналисти не бяха допуснати в Съдебната палата и цял ден събират информация от влизащите и излизащите прокурори и адвокати. Заседанията продължават и в този момент.

Прокуратурата е внесла исканията малко преди 6.30 ч. тази сутрин.

От обвинението твърдят, че са събрали достатъчно доказателства срещу т.нар. "резидент" Иван Илиев, бивш шеф във Военното разузнаване, неговият бивш колега и настоящ шеф на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров, зам.-шефът на дирекцията за бюджета и разходите на армията в министерството на отбраната полк. Петър Петров и двама действащи служители на военното разузнаване.

До момента съдът прие да остави в ареста полк. Петров. При обиски в кабинета и дома му са намерени документи с поверителен гриф на НАТО, твърдят наши източници. Петров е награждаван от министъра на отбраната. Той е на този пост от пролетта на 2017 година. Адвокатът му коментира, че решението на съда не е обосновано и ще го обжалва.

Петър Петков, адвокат на Петър Петров, заяви:
- Основният проблем по това дело, че прокуратурата така и не сочи кои са тези сведения, които специално нашия подзащитен, а и другите са събирали с цел да предоставят на друга държава. И от там да се прави извода дали тази информация съставлява държавна тайна по смисъла на Закона за класифицираната информация.

БНТ:
- Какви документи с поверителен гриф на НАТО са намерени в неговия дом?
Петър Петков:
- Не мога да ви кажа това нещо.

На въпрос в неговия дом ли са намерени документи с гриф на НАТО полк. Стоян Лазаров, прокурор в Софийска военно-окръжна прокуратура отговори: "Не коментираме по делото. Това е една конспиративна група, които са обучени. Бивши разузнавачи, настоящи разузнавачи, които са обучени да се укриват. Единият от тях, знаете, избяга. Съдебният състав прие нашите доводи, че има обосновано предположение и опасност да се укрие и наложи най-тежката мярка "задържане под стража".

От видеото, разпространено от прокуратурата в петък, се разбира, че полк. Петров и "Резидента" са се срещали по тъмно, за да играят тенис. Именно там е ставала размяната на секретна информация и пари, между служителя на МО и вербувалия го Илиев. Продължават заседанията по другите искания. Очаква се те да приключат след полунощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
COVID и онлайн обучение: Обездвижване, гръбначни изкривявания, дори психози
COVID и онлайн обучение: Обездвижване, гръбначни изкривявания, дори психози
Собственик на заведение в София ще работи и утре в знак на протест
Собственик на заведение в София ще работи и утре в знак на протест