Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Бивш началник във "Военно разузнаване" ръководел групата за шпионаж у нас

от БНТ
11:59, 19.03.2021
7021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
бивш началник военно разузнаване ръководел групата шпионаж нас
Слушай новината

Разследва се група, която е извършвала тежки умишлени престъпления срещу Република България, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Групата се е занимавала с това да събира класифицирана информация, която представлява държавна тайна и да я предоставя на трета държава, в случая става въпрос за Русия.

Ръководител на тази група е бивш началник във "Военно разузнаване", който разследващите наричат резидент. До момента са 6 обвиняемите лица.

Останалите участници в групата са военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Те събирали и предоставяли на резидента класифицираната информация.

Първият е ръководен кадър от системата на Министерство на отбраната. Вторият участник е служител в служба "Военно разузнаване". Третият също е действащ служител във "Военно разузнаване". Четвъртият е бивш служител на "Военно разузнаване", настоящ висш служител в администрацията на българския парламент, който ръководи секретното деловодство на парламента.

Задачата на резидента е била да изгради агентурна мрежа, съобщи Сийка Милева. Той е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва, позната като ГРУ. След което става преподавател.

Вербувал е лица, които са имали достъп до класифицирана информация на Република България, НАТО и ЕС.

В групата участва и съпругата му, която е с българско и руско гражданство. Тя се е ползвала с доверие на руските дипломати у нас. Играла е ролята на посредник между резидента и служител на посолството на Руската федерация у нас. Документирани са разговори между нея и резидента, както и нейни посещения в сградата на посолството.

От прокуратурата пуснаха записи на телефонни разговори, в които резидента дава указания. Разпространиха снимки на служителите, които снимат информация от служебния си компютър, както и как същите служители обменят валута в чейнджбюра и броят пари на служебното си място. Става ясно, че резидентът е плащал възнаграждения.

Един от участниците в групата вчера е направил опит да избяга. Той е бил незабавно задържан в близост до посолството на Руската федерация в София.

Събраните до момента доказателства са категорични, че дейността на групата е нарушила държавния интерес, каза на брифинга прокурор Алексов.

Задържаха двама военни за изнасяне на информация в полза на чужда държава

Двама военнослужещи от Министерството на отбраната са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура – София по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава, потвърдиха от Министерството на отбраната.

Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност. По случая е образувано досъдебно производство.

Вчера екипи на ДАНС и на МВР са обискирали различни адреси в София. Заради операцията на изходите на столицата в следобедните часове имаше засилено полицейско присъствие.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Виктория просълзи Европа с българската песен за "Евровизия" 2021
Виктория просълзи Европа с българската песен за "Евровизия" 2021
ЦИК направи демонстрация за граждани как да гласуват с машините
ЦИК направи демонстрация за граждани как да гласуват с машините