НОВИНИ

Има риск язовир над Земен да причини наводнения?

риск язовир земен причини наводнения
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:19, 09.09.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Язовир над Земен създава потенциална опасност от наводнения. Това стана ясно след заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия за намаляване на риска от бедствия в Перник.

Община Земен няма проблем с питейната вода, тъй като в района има няколко големи водоизточника. В града се работи и по завършването на водния цикъл. Това заяви Иван Иванов - специалист "Отбранително-мобилизационна подготовка" към общинската администрация по време на заседанието.Той обърна внимание на водоем, представляващ потенциална опасност.

"Основният проблем за нас е наличието на един язовир над града, който има компрометирана стена. Ние го държим на ниво минимум с отворени изпускателни кранове. Следим го постоянно с оглед да не се пробие стената и съответно да направи щети. Поречието му върви надолу през града. Проблемът е сериозен и имаме проект, който трябва да се финансира", каза Иван Иванов.

Той коментира, че това налага постоянно да се следят и изпълняват указанията на главна дирекция "Надзор на язовирните стени съоръженията към тях".

Иванов отбеляза, че общината има и други проблеми свързани с речните корита и деретата.

"Коритото на реката в землището на Земен е чисто, но в участъка между града и с. Жабляно има паднали около 6-7 големи дървета, които трябва да се отстранят. Има дерета, например в местността "Буковец" над Земен, чиято вода по канализация се отвежда по канали в р. Струма. Там също има затлачване и трябва почистване. В с. Елов дол има едно частично дере в м. "Падина" и проект за изграждане на канал за отвеждане на водата в р. Светля. Дерето в с. Дивля е добре почистено, но остават 50 метра, за да се преведе в много добро състояние. В момента се работи и по почистване на поречието на р. Конопица в с. Блатешница. Това се налага, защото често след поройни дъждове водите отнасят част от пътната настилка и наводняват дворовете на хората", каза още експертът.

Иванов допълни, че в община Земен е създадено доброволно формирование при бедствия, състоящо се от 12 души. Същото към момента е реагирало на няколко сигнала.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Линкин парк" се завръща на музикалната сцена с нова вокалистка и нов албум
"Линкин парк" се завръща на музикалната сцена с нова вокалистка и нов албум