НОВИНИ

Имат ли условия за спорт хората с увреждания в Русе?

bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 16.07.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Това е история за силата на духа и постиженията на спортистите от Русенския клуб за хора с увреждания „Олимп - спортът е равнопоставен". Наскоро те се върнаха с два бронзови медала от Националното състезание по тенис на маса във Варна.

Клубът е създаден преди 5 години. В началото са били 15 души, но в момента са десетина, защото останалите вече са изгубили битката със заболяванията си. Доскоро не са имали подходяща зала, в която да упражняват любимите си спортове. Сега им е предоставено безвъзмездно едно от помещенията в ОЗК Арена.

Често се сблъскват и с финансови проблеми. Трудно събират средства, за да платят таксите си към Параолимпийската федерация и да покрият разходите си за участия в различни състезания.

"Трудно е. Без екип, без финансовата подкрепа на Русенския бизнес... нито един не се отзова", споделя Георги Гаев, основател на клуба.

Освен тенис на маса, членовете на клуба тренират петанка и шах.

Хората с увреждания не крият, че спортният клуб е техния спасителен пояс от социалната изолация. Вече са решили какви искания ще поставят на предстоящата им среща с представители на местната управа.

"Евентуално да ни помогнат за предоставянето на един бус, с който нашите хора да могат свободно да ходят по състезанията. Защото това е един от най-големите проблеми", казва Деян Господинов, секретар на спортния клуб.

И канят всички младежи с увреждания от Русе, които имат желание да спортуват и да създадат нови приятелства, да се присъединят към клуба.

Вижте още във видеото.

Репортер: Ралица Маринова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След месеци на изолация художници творят на открито
След месеци на изолация художници творят на открито
Христо Иванов: Консултациите в новото НС ще покажат дали има воля за дълбока промяна
Христо Иванов: Консултациите в новото НС ще покажат дали има воля за дълбока промяна