НОВИНИ

В 13 района на страната има разместване на депутати заради преференциален вот

Милена Кирова
от Милена Кирова
16:13, 16.07.2021
Чете се за: 05:45 мин.
Политика
Слушай новината

В 13 района на страната има разместване на депутати заради преференциален вот. Най-много избрани с преференции и предизвикали разместване депутати има в листата на ГЕРБ-СДС - 11. Следва Демократична България с 6 мажоритарно избрани и БСП с трима. Водачите на листи също събират значителен брой преференции.

В Благоевград 22-ият и последен в листата на ГЕРБ-СДС Стефан Апостолов се изкачва до втората позиция с над 19% преференциални гласове. Той е бивш футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов. Водачът на листата - Росен Желязков запазва първата си позиция с близо 32% подкрепа. Третият в листата Георги Динев е получил над 11 на сто преференции и така изпреварва втория - Бисер Михайлов.

Разместване и в Бургас. Там третият в листата на ГЕРБ-СДС Тодор Байчев събира почти 9% преференции и така изпреварва втората - Юлия Трифонова Йоргова-Форд.

Подобна е картината и във Варна. Там Стела Николова, която е под номер 3 в листата на Демократична България, получава значителна подкрепа с преференции от над 25 на сто и така изпреварва втория в листата Ивайло Митковски.

Преференциален вот размества листите на БСП и ГЕРБ-СДС във Велико Търново. Там шестият в листата на левицата Румен Павлов има над 8% преференции и така се изкачва до втората позиция след водача на листата Явор Божанков. Третият в листата на ГЕРБ-СДС Димитър Николов със своите над 9 на сто преференции става втори след Костадин Ангелов, изпреварвайки Венцислав Спирдонов.

В Пазарджик четвъртият в листата на ГЕРБ-СДС Стефан Мирев събира над 19 на сто преференциален вот и така се изкачва до втората позиция веднага след водача на листата Екатерина Захариева. Третият в листата Димитър Гечев е с над 12% преференции и така също си осигурява депутатско място.

Размествания в листите и в Плевен. Осмия в листата на БСП Стефан Бурджев е получил близо 15% преференции и така става втори след водача на листата Румен Гечев. В листата на ГЕРБ също има пренареждане. Четвъртият в листата на партията Валери Лачовски със своите над 12% преференции става първи. А третият в листата на ГЕРБ-СДС Александър Николов събира над 9% преференции и така се изкачва до втората позиция.

Гласоподавателите са разместили листата на Демократична България в Пловдив-град. Там третият в листата Ивайло Старибратов с 9,5% преференции става втори след водача на листата Христо Иванов.

В Пловдив-област четвъртата в листата на БСП Веска Ненчева има над 15 на сто преференции и така става втора след водача на листата Манол Генов. Разместване и в листата на ГЕРБ. Петият Димитър Янев с 10% преференции влиза втори след водачката Дани Каназирева. Така третият Йордан Кръстанов остава извън Народното събрание.

В Сливен последният в листата на ГЕРБ-СДС Чавдар Божурски с над 10% преференции влиза в парламента втори след водача на листата Десислава Танева.

В 23 МИР София има разместване на листата на Демократична България. Десетата в листата Елисавета Белобрадова с над 12% преференции се изкачва до втората позиция след водача на листата Атанас Атанасов. Така шестият в листата - Васил Гюров е изместен.

В 24 МИР София отново разместване в листата на Демократична България. Четвъртият в листата Мартин Димитров с над 10% преференции влиза в НС втори след водача на листата Владислав Панев. Петата в листата Таня Андреева с над 8% преференции се изкачва до трета позиция, така третия в листата на Демократична България Божидар Божанов не влиза.

В 25 МИР София Разместване в листата на Демократична България. Третият в листата пулмологът Александър Симидчиев изпреварва с над 8% преференции втория Борислав Сандов. И двамата влизат в парламента заедно с водача на листата Христо Иванов.

В 26 МИР София петият в листата на ГЕРБ-СДС Валентин Милушев с над 9% преференции изпреварва втората в листата - Николина Ангелкова. И двамата влизат в парламента, заедно с водача на листата Младен Маринов.

Размествания в листите няма в Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина генерал Кирил Войнов
Почина генерал Кирил Войнов
Димитър Кузманов отпадна на 1/4 финалите в Яш
Димитър Кузманов отпадна на 1/4 финалите в Яш