НОВИНИ

Наводнени мазета в Пловдив заради строеж на път

bnt avatar logo
от БНТ
11:53, 16.07.2021
Чете се за: 03:07 мин.
Регионални
Слушай новината

Силни струи вода избиват на няколко места по улиците "Модър" и "Перуника" в Пловдив и наводняват избени помещения и приземни етажи. Наши зрители сигнализираха, че до проблема се стига заради скрити ВиК-аварии. Те са в участък, в който се строи нов голям пътен обект.

Извираща питейна вода и наводнени изби. Такова е ежедневието за живеещите на улица "Перуника" 9 в Пловдив.

"Всеки ден изпомпваме вода с помпа, купена от нас, постоянно. И на сутринта е пълна пак с 20 см вода", каза Гроздан Грозданов.

Хората са притеснени, че избилата вода ще компрометира основите на жилищната сграда и ще ги изложи на пряка опасност. Многократно са подавали сигнали до ВиК, но без резултат.

"Месец и половина водата си тече, пилее се, аварията не се отстранява", каза домоуправителят Марин Краевски.

"Това, което е тук и тече в момента, е поне два цола постоянно изтичаща вода. И те не могат да го разберат. То си извира, а те не могат да го разберат къде е", каза Красимир Кадънков.

"Течът продължава по цялата улица. По-нагоре около "Модър" 7 има извор на вода от пътя и изтича. Това щом аз мога да го видя няма как специалистите на ВиК да не могат да го видят", каза Юлия Грозданова.

От водното дружество заявиха, че вече са прокопали на три места, но водопроводът е дълъг и с голям диаметър, което затруднява бързото откриване и отстраняване на скритите аварии по трасето.

"Продължаваме да работим, докато не отстраним проблема. Ние го търсим. Не сме спрели да работим. Може да е на 1 км от тук аварията, тъй като си върви по канала и избива където намери най-слабо място", каза заместник-ръководителят на район Юг във ВиК – Пловдив Тони Ляпчев.

"Някаква електроника нямат ли, машини нямат ли ВиК-то да уточнят точно къде е. Можело да се наложи да ровят, но това не ни интересува", каза Николина Кадънкова.

В района се разширяват улици и се строи бъдещият подлез „Модър – Царевец“. Инфраструктурният проект за милиони ще осигури пътна връзка между районите „Южен“ и „Западен“ в Пловдив.

От фирмата строител също заявиха, че течовете затрудняват тяхната дейност.

Затова и от компанията ще помогнат с техника и специалисти, за да може по-бързо да се намерят компрометираните участъци. Вибрациите и тежката техника обаче също се оказват причина за бавното решение на проблема, казват от ВиК – Пловдив.

Репортер: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строежът на "Златен век" може да продължи, потвърди ВАС
Строежът на "Златен век" може да продължи, потвърди ВАС
Братя Цоневи преподписаха с Левски
Братя Цоневи преподписаха с Левски