НОВИНИ

Защо ИТН оттегли кандидатурата на Николай Василев - коментар на Кънчо Стойчев и Валерия Велева

bnt avatar logo
от БНТ
09:56, 16.07.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Политика
Слушай новината

Слави Трифонов оттегли кандидатурата на Николай Василев за премиер. Във Фейсбук профила си лидерът на "Има такъв народ" заяви, че само за три дни върху Василев се е изляла "огромна помия". Уточнява, че за него не е важно "какви лъжи са изрекли част от партиите, а е много по-важно да се "изчегърта" модела ГЕРБ от обществения и политически живот на страната".

За да отговорим на въпроса дали е логичен този ход на Трифонов, първо трябва да обобщим какво се случи на изборите и какво мислят хората след тях, каза в студиото на "Денят започва" социологът Кънчо Стойчев.

"Почти половината българи считат, че изборите са били по-честни от предишните. Близо 2/3 одобряват машинното гласуване, а 75% от българите са за съставяне на правителство, и то за съставяне на правителство на промяната - искат нов модел на управление. Масово, над 60%, не одобряват прибързаното обявяване на проект за кабинет, което ги кара да се колебаят дали ще се състави такъв", обрисува картината социологът.

Според него "това, което прави в момента Слави Трифонов, е напълно разумно".

"Изглежда, че с инстинкта си е разбрал, че трябва да се направи крачка встрани", добави Стойчев.

За Валерия Велева - също гост в предаването, ние се нуждаем от правителство, създадено в резултат от диалог. Проектокабинетът на Трифонов беше точно обратното на това - "ние на знаем защо той се спря на тези хора, не знаем и защо ги оттегля", отбеляза тя.

"Проблемът е, че дори оттеглянето и евентуалната ревизия на проектокабинета отново са направени без диалог. Просто проблемът при Трифонов е, че той не иска, не може и не знае как да води диалог", акцентира журналистката.

Какво още казаха анализаторите - вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев свиква Народното събрание на 21 юли
Радев свиква Народното събрание на 21 юли
Втори ден медици протестират пред "Пирогов"
Втори ден медици протестират пред "Пирогов"