НОВИНИ

Лекуващият лекар на д-р Кацаров в "Пирогов": По собствено желание не е оставал да спи в болницата

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
08:14, 16.07.2021 (обновена)
11202
Чете се за: 04:17 мин.
Здраве
Слушай новината

Втори ден медиците от "Пирогов" излизат на протест, в защита на отстранения от директорския пост професор Асен Балтов и срещу обвиненията за злоупотреби в болницата. Продължава и размяната на обвинения между здравния министър и лечебното заведение. Д-р Стойчо Кацаров се е лекувал в "Пирогов" през януари, но по собствено желание не е оставал да спи в болницата. Това заяви неговият лекуващ лекар доц. Петър Атанасов. Вчера министърът каза, че е един от пациентите с фиктивна хоспитализация и диагноза.

Лекувал ли се е през януари здравният министър в Пирогов или не? В интервю пред друга медия вчера Стойчо Кацаров заяви, че има епикриза от януари за хоспитализация с диагноза цироза, въпреки, че не е боледувал от това и не е бил на лечение в болницата в този период. Неговият лекуващ лекар обаче доц. Атанасов казва, че това не е вярно - министърът е имал усложнение след боледуването от ковид през ноември и е лекуван лично от него.

"Това е епикриза за периода, в който съм провел на изследвания и образни и лабораторни и физикални на пациент с пост Ковид синдром. Проявил съм лична ангажираност", каза началникът на Клиника по вътрешни болести в УМБАСМ "Н.И.Пирогов" доц. Петър Атанасов.

БНТ: Лежал ли е в болницата през този период?

"Да, той е бил е в болницата, но не е спал в болницата по негово желание. Много ясно обяснявах - Стойчо пускам ти ИЗ, лист, за да не плащаш скенер, за да не плащаш лаборатория, ето го иззето. за да не плащаш други изследвания ако се налагат такива. Той се поклащаше ей така и казваше - да , но няма да спя тука", каза доц. Атанасов.

Диагнозата на министъра е била остра или подостра чернодробна недостатъчност.

"Би трябвало да прави разлика между заглавие на клинична пътека, където ей тука в скобички се мъдри цироза като най-тежка форма от групата диагностични единици, посочена в тази клинична пътека. А тук вече пише окончателна диагноза. Ако можете да видите там цироза", каза доц. Атанасов.

Потърсихме за коментар здравното министерство, все още очакваме тяхната реакция.
Вчера министерството публикува съобщение, в което се казва, че над 400 пациенти са с невярна диагноза. От протокол на Здравната каса става ясно, че шестима души са фиктивно хоспитализирани.

Досегашният директор на "Пирогов" Асен Балтов обяви, че още днес ще бъдат подадени възраженията срещу констатациите на здравната каса.

"Две възражения, които са обединени по всички точки, петте протокола, които бяха дадени, включително от предната седмица имаше един протокол, който е от 2018", каза проф. Балтов.

Проф. Балтов: Искаме оставката на проф. Петко Салчев

Балтов поиска и оставката на управителя на касата Петко Салчев. От касата коментираха, че с учудване разбират за това, че Балтов призовава за оставката на управителя, защото той изпълнява служебните си задължения, вменени му от Закона за здравното осигуряване.

НЗОК: Определени лица не желаят касата да изпълнява законовите си функции

И през втория ден на протести кръстовището пред пред "Пирогов" беше блокирано от медици, които казват, че са обидени от внушенията, че са източвали касата.

Медиците казват, че протестите ще продължат.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Букайо Сака: Още след дузпата знаех какво ще се излее върху мен
Букайо Сака: Още след дузпата знаех какво ще се излее върху мен
Проф. Балтов: Искаме оставката на проф. Петко Салчев
Проф. Балтов: Искаме оставката на проф. Петко Салчев