НОВИНИ

Мандатите в 46-ото НС са разпределени, какво показват сметките?

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:21, 15.07.2021 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Мандатите за следващото Народно събрание вече са разпределени между шестте партии, които влизат в него. Късно снощи Централната избирателна комисия гласува това решение.

Разликите в броя депутати между първите две партии и третата и четвъртата е минимална. "Има такъв народ" ще имат най-много депутати - 65. Само с двама по-малко или 63 са народните представители на ГЕРБ-СДС. За третата политическа сила - БСП - мандатите са 36, Демократична България разполага с 34 депутатски места, а Движението за права и свободи е с 29. За най-малката партия в новия парламент - "Изправи се! Мутри вън!" - мандатите са 13.

Някои партии загубиха депутатски места след вота на 4 април, други спечелиха. "Има такъв народ" са с 14 депутати повече. ГЕРБ-СДС губят 12 места. БСП също губят - 7 депутати. "Демократична България" са увеличили депутатите си със 7, ДПС и "Изправи се! Мутри вън!" са с по 1 по-малко.

За да бъде прескочена 4-процентната бариера са били необходими 109266 гласа. Няма да има независими народни представители. А някои се отказаха да бъдат такива. След дълги дебати и прегласуване ЦИК уважи искането на Бойко Борисов да не бъде депутат. От ангажимента да бъде народен представител беше освободен и новият кмет на Благоевград Илко Стоянов.

"За" и "против" избрани депутати да се откажат от местата си и точно ЦИК да одобрява избора им - това скара членовете на комисията.

Знакови лица за партиите няма да бъдат част от следващия парламент. Сред тях е бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева, която беше кандидат на ГЕРБ-СДС за район Кърджали. Въпреки че там партията се нарежда на второ място по гласове, 4 от депутатските места са за ДПС, а петото за "Има такъв народ", след изчисленията по метода на Хеър – Ниймайер.

Какво показва калкулаторът?

Необходимо е обикновено мнозинство. Така при кворум от 121 регистрирани народни представители са необходими 61, за да се приемат закони и да се избере нов министерски съвет. А "Има такъв народ" имат 65 депутати. Но при повече регистрирани ще е необходима и по-голяма подкрепа.

Нашият калкулатор показва още: мнозинство трудно може да се формира. Новите формации - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" имат общо 112 народни представители. Те не стигат дори за кворум. Мнозинство може да се получи, ако се добави още някоя от другите партии. Много хипотетично, ако добавим БСП, стават 148. Подобен е резултатът - ако вместо БСП добавим ДПС. Всичко това обаче е математика, в политиката нещата са много по-сложни. Във всички случаи в този парламент решения ще се вземат трудно, а без компромис - почти невъзможно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК обяви имената на новите депутати
ЦИК обяви имената на новите депутати
България ще има нова детска неонатална линейка, благодарение на "Капачки за бъдеще"
България ще има нова детска неонатална линейка, благодарение на "Капачки за бъдеще"