НОВИНИ

Меркел е на еднодневно посещение във Вашингтон

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:08, 15.07.2021 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ангела Меркел е на еднодневно официално посещение във Вашингтон - вероятно за последен път като канцлер на Германия. Първата ѝ среща с американския президент Джо Байдън, откакто той влезе в Белия дом, се приема като завършек на голям период от двустранните отношения.

Прощалната визита на Ангела Меркел във Вашингтон като лидер на Германия започна със закуска с вицепрезидента Камала Харис.

"За мен е чест да ви посрещна. Несъмнено отношенията между страните ни се основават на много споделени ценности и ангажимент към демокрацията", заяви Камала Харис.

"И аз съм щастлива да се срещна с първата жена вицепрезидент на Съединените щати. Вярвам, че ние си сътрудничим в укрепване на демократичните ценности", заяви Ангела Меркел.

Накъде ще тръгне Германия след изборите през септември и края на епохата Меркел? За 16 години на власт Ангела Меркел е работила с трима американски президенти. Джордж Буш-младши я нарича "жена с класа и достойнство" в интервю за "Дойче Веле".

В края на управлението си Барак Обама я призна за най-близкия си съюзник в света. С Доналд Тръмп обаче беше трудно и с политиката му под лозунга "Америка на първо място" двустранните връзки се влошиха. Доколко посланието на Джо Байдън "Америка се завърна" ще оправи нещата?

"Има обезпокоителни неща като американските мита за стоманата и алуминия", коментира Петер Бейер, координатор за трансатлантическото сътрудничество на Германия.

Вашингтон пък е против завършването на газопровода "Северен поток 2". Ангела Меркел беше удостоена с почетното звание "Доктор хонорис кауза" от американския университет Джонс Хопкинс преди да бъде посрещната сърдечно от своя домакин в Белия дом.

"Едно от нещата, за които искам да говоря, е трайното ни приятелство, което канцлерът утвърждава. Сътрудничеството между Съединените щати и Германия е силно и се надяваме то да продължи", заяви Джо Байдън.

"Искам да кажа колко много ценя приятелството със Съединените щати. Наясно съм с приноса на Америка за една свободна и демократична Германия и очаквам задълбочаването на нашите връзки", отговори Ангела Меркел.

Според наблюдатели исторически връзки между Германия и Съединените щати предполагат не само решаване на възникналите проблеми, а извеждане на двустранните отношения на по-високо ниво, с поглед към бъдещето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР прие нова методика за цените на тока за бизнеса
КЕВР прие нова методика за цените на тока за бизнеса
ЕК: България не е изпълнила изискването за отчетност на главния прокурор
ЕК: България не е изпълнила изискването за отчетност на главния прокурор