НОВИНИ

Медици от "Пирогов" протестираха след уволнението на проф. Балтов (Обзор)

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:05, 15.07.2021
Чете се за: 04:05 мин.
Общество
Слушай новината

Протест след уволнението на директора на "Пирогов". Медици от спешната болница блокираха кръстовището пред лечебното заведение. Те не са съгласни с констатациите на Здравната каса, че са я източили и са лекували фиктивни пациенти.

От НЗОК отказаха коментар, а от Министерството на здравеопазването заявиха, че Балтов е отстранен, защото е упражнил неефективен контрол.

Медиците излезли спонтанно не само да защитят отстранения директор на "Пирогов". Обидени са, че ги обвиняват в източване на Здравната каса и фиктивни хоспитализации.

"Директно ни казаха някакви хора, че сме мародери, че сме се възползвали от болни хора, за да ги крадем. Това е обида към всички тези хора, които година и половина дадоха здравето си тук", каза биологът в УМБАЛСМ "Пирогов" Емилия Блажева.

"Няма нито един фиктивно написан пациент, хората са лежали с месеци", каза доц. Камен Данов.

"Обидно е и е абсолютно недопустимо подобно поведение", каза епидемиологът в "Пирогов" д-р Стаменова.

Медиците блокираха кръстовището пред болницата за около 10 минути.

"Служителите на "Пирогов" си дадоха кръвта и живота през тази година и половина, за да може да спасят колкото се може повече болни от коронавирус. Искаме да се махне петното от името на "Пирогов", каза проф. Диян Енчев.

"Никой няма нищо, нито срещу лекарите, нито срещу сестрите, нито срещу "Пирогов", каза служебният зам.-министър на здравеопазването д-р Димитър Петров.

От министерството казаха, че отстраненият директор на "Пирогов" е допуснал груби нарушения.

"Той като представител на държавата не трябва да допуска отчетена, но не извършена дейност, защото това е изключително грубо нарушение", каза служебният зам.-министър на здравеопазването д-р Димитър Петров.

"Аз съм наказан и виновен до доказване на противното. Точно обратното мисля, че е по закон", каза проф. Асен Балтов.

От здравното министерство разпространиха протоколът от проверката на Касата. От него става ясно, че шестима души са отрекли, че са лекувани в "Пирогов". Имало изписани лекарства, които не са отпуснати от болничната аптека, пациенти били карани да плащат процедури, които се покриват от Касата. И още - лекари и сестри от "Пирогов" по документи били пациенти в болницата, но реално давали дежурства. От Касата изчисляват, че "Пирогов" е взела неоснователно над 1 милион лева, които трябва да възстанови сам.

"Имаме право да обжалваме до следващия понеделник, но това право в момента е отнето на професор Балтов, защото той е изпълнителният директор, а може би новият изпълнителен директор Поромански няма да обжалва и може би това е една от причините да се направи толкова бърза рокада", каза проф. Асен Балтов.

От Здравната каса отказаха среща с екипа ни. А от Министерството на здравеопазването обясниха, че не бързали да отстранят Балтов.

"Той може да бъде уволнен и по други причини. Може да бъде уволнен и поради финансовото състояние на "Пирогов" също. Финансовото състояние на "Пирогов" е с над 10 милиона просрочени задължения", каза служебният зам.-министър на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Резултатите от проверката в "Пирогов" отиват в прокуратурата. Медиците се заканиха, че протестите им ще продължат и в следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радан Кънев: Слави Трифонов да започне преговори за политиките, които да върнат доверието в институциите
Радан Кънев: Слави Трифонов да започне преговори за политиките, които да върнат доверието в институциите
ГЕРБ за решението на Трифонов: Това е първото правителство, подало оставка преди да е избрано
ГЕРБ за решението на Трифонов: Това е първото правителство, подало оставка преди да е избрано