НОВИНИ

Църквата в село Обединение не е ремонтирана от 2 века

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 15.07.2021
Чете се за: 03:10 мин.
Регионални
Слушай новината

Вчера зрители на предаването "България в 60 минути" от село Обединение, община Полски Тръмбеш, сигнализираха, че храмът там, който е построен през 1858 година, се нуждае от ремонт и укрепване, за да не се разруши.

През 50-те години на 19 в. 20 семейства от село Обединение започват със собствени сили и средства да строят камък по камък църквата в селото. Двайсет години по-късно храмът е завършен и осветен. Носи името "Свети Архангел Михаил" и до днес събира вярващите на всеки празник.

"Храмът е от голямо значение за селото, тъй като е много често посещаван, не само на служби, а и за всякакви ритуали, събират се много хора по празниците и се запазват традициите", каза жителят на село Обединение Янка Йорданова.

"Идваме всяка седмица, водим си децата, на празници се пълни, хората много обичат попа, който служи тук", каза жителят на село Обединение Ваня Василева.

Основен ремонт на храма обаче не е правен от построяването му и сега прогресивно се руши - камбанарията всеки момент ще падне, стените се рушат. Покривът тече.

"Състоянието ѝ е плачевно. Последната буря, която дойде, беше толкова силна, че от купола на храма една ламарина е излязла и виси и е в плачевно състояние вътре. Църквата се поддържа добре като, когато протече, както в момента тук, този теч се отстранява на парче. Сваляме цигли, сваляме обшивка. Така на парче се прави, на едно място отстраняваме, на друго се получава", каза йеромонах Милетий Ангелов.

"При това състояние започва да се срутва, тук виждаме едни дупки, които са нападали, и мазилки. Като цяло трябва укрепване. Сами не можем да се справим, а църквата е сантиментална. Много хора си харесват, идват си тук на мероприятия, на служба", каза кметът на село Обединение Христо Ганев.

Хората се надяват на помощ, защото искат да съхранят църквата си, която повече от два века ги събира и обединява.

"Искаме да съхраним църквата за децата си. Не е добре да се загуби църквата, да се разруши, да няма къде да се помолят хората, да запалят свещичка", каза жителят на село Обединение Ваня Василева.

"Храмът е важен, за да не загубим нишката с християнското и духовното, да се опитаме да го съхраним и да го запазим за бъдещите поколения", каза жителят на село Обединение Янка Йорданова.

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Автор: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Павел Колев напусна Левски, насрочено е Общо събрание
Павел Колев напусна Левски, насрочено е Общо събрание
Почти всички плажове в община Шабла са неохраняеми
Почти всички плажове в община Шабла са неохраняеми