НОВИНИ

Слави Трифонов: Оттеглям кандидатурата на Николай Василев за премиер

Николай Минков
от Николай Минков
17:28, 15.07.2021 (обновена)
8799
Чете се за: 04:07 мин.
Политика
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Слави Трифонов оттегли номинацията на Николай Василев за премиер от "Има такъв народ". Решението си лидерът на партията обяви с пост във фейсбук в късния следобед.

Ще има и промени в състава на проектокабинета.

Вижте и още във включването на Николай Минков.

Лидерът на "Има такъв народ" изрази разочарование, че предложеният от него кабинет в деня след изборите не е срещнал обществено одобрение, както и одобрение на останалите партии в парламента. По думите на Слави Трифонов той е предложил високообразовани професионалисти за бъдещо правителство, както и ясни приоритети. Върху кандидата за премиер, според него, се е изляла огромна помия.

В понеделник Трифонов представи по собствената си телевизия структура на проектокабинет с 16 министерства, 1 министър без портфейл и премиер. Част от хората, включително предлагания за премиер Николай Василев, се оказаха свързани с управлението на НДСВ и Тройната коалиция. Това предизвика негативни коментари. Днес лидерът на "Има такъв народ" заяви, че за да няма нови избори и нестабилност в страната, ще направи друго предложение.

Трифонов заявява, че ще предложи друг министър-председател и ревизиран състав на Министерския съвет. Утре част от ръководството на "Има такъв народ" и Николай Василев ще дадат пресконференция, на която са готови да отговарят на въпроси. "Вярвам, че всичко трябва да се случва публично пред вашите очи, пише още Слави Трифонов и завършва поста си във фейсбук с думите, че силата е в истината.

Ето какво написа Слави Трифонов:

"В деня след изборите аз предложих проектокабинет, съставен само от високообразовани професионалисти и с ясни приоритети. За министър-председател предложих икономиста Николай Василев, човек с опит в политиката, в държавната администрация и в реалния бизнес. Само за три дена върху него се изля огромна помия. Оказа се, че няма никакво значение колко са образовани кандидат-министрите, колко добри специалисти са, колко ясни приоритети има пред тях. Оказа се, че това не е важно за онези медии и политици, които нарочиха Николай Василев за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината.

Въпреки това, аз разбирам, че страната няма нужда от нестабилност и нови избори. За мен не е толкова важно какви лъжи изрекоха част от партиите, които не са от статуквото. За мен е много по-важно да се „изчегърта“ моделът ГЕРБ от обществения и политически живот на страната.

Защото това е основният враг на държавността и демокрацията. Аз го разбирам, за разлика от някои други. Затова реших да оттегля кандидатурата на един достоен човек като Николай Василев, защото никой не е по-важен от проблемите пред нас като общество. Ние, като партия спечелила изминалите избори, ще предложим съвсем скоро нов министър-председател с ревизиран състав на Министерски съвет.

И понеже вярвам, че всичко трябва да се случва публично пред вашите очи, утре в БТА, точно в 13 часа, част от политическото ръководство на „Има такъв народ“, заедно с г-н Николай Василев, ще дадат пресконференция, на която ще отговорят на всички въпроси на всички журналисти.
Силата е в истината."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почти всички плажове в община Шабла са неохраняеми
Почти всички плажове в община Шабла са неохраняеми
Бойко Борисов след разпита в МВР (Обзор)
Бойко Борисов след разпита в МВР (Обзор)