НОВИНИ

Проф. Балтов: Аз съм наказан и виновен до доказване на противното, по закон е обратното

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
12:01, 15.07.2021
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Протест пред "Пирогов" в защита на професор Асен Балтов. Медиците са недоволни от неговото отстраняване като директор на болницата. Обидени са, че Здравната каса ги обвинява в злоупотреби.

В момента обстановката е спокойна. Медиците са на работните си места. Утре сутрин обаче отново ще излязат на протест в защита на проф. Балтов и ще блокират кръстовището пред болницата, както го направиха и днес.

Самият проф. Балтов коментира специално за БНТ, че няма правно основание за освобождаването му, освен това още не е изтекъл срокът, в който той може да обжалва заключенията на касата. Новият директор на болницата проф. Поромански може да реши изобщо да не го прави, което според проф. Балтов е причината толкова да се бърза с освобождаването му. За пореден път отрече да има източване на Здравната каса, както и лечение на фиктивни пациенти. Официално по думите му той не е уведомен още за освобождаването си и никой от здравното министерство не се е свързал с него.

Смениха директора на "Пирогов" заради нарушения за над 1 млн. лв.

Медиците се събрали спонтанно не само, за да подкрепят отстранения директор Асен Балтов.

"На нас директно ни казаха някакви хора, че сме мародери, че сме се възползвали от болни хора, за да ги крадем. Това е обида към всички тези хора, които година и половина дадоха живота и здравето си тук", коментира биологът Емилия Блажева.

"Няма нито един фиктивно написан пациент - хората са лежали с месеци. Има хора, които са били интубирани и са екстубирани. И всички сме седяли тук, не защото някой ни плаща, защото държавата не иска да ни плаща, а защото това ни е призвание", каза доц. Камен Данов.

В понеделник от Здравната каса съобщиха, че "Пирогов" е взела над 1 милион лева неоснователно и трябва да ги възстанови. Проверката установила фиктивни хоспитализации и даване на пари на ръка за дейности, които се плащат от Касата.

НЗОК засече фиктивни хоспитализации в "Пирогов"

"Тези констатации трябва да бъдат доказани преди да има административни наказания. Обидно е и е абсолютно недопустимо подобно поведение", коментира епидемиологът д-р Стаменова.

Протестиращите блокираха за кратко булевардите пред "Пирогов".

"Не може да се опорочава този храм на здравеопазването. Не може да се гаврим с тези хора, които дадоха живота си повече от година", смята кинезитерапевтът Борис Димитров.

"Искаме да се махне петното от името на "Пирогов". "Пирогов" не точи Касата. Професор Балтов има личен проблем с някой от ръководството на държавата, затова и се махна", смята д-р Диян Енчев.

Пред БНТ професор Балтов коментира, че отстраняването му няма правно основание.

"Аз съм наказан и виновен до доказване на противното. Точно обратното мисля, че е по закон. Ние имаме право да обжалваме до следващия понеделник, но това право в момента е отнето на проф. Балтов, защото той е изпълнителният директор, а може би новият изпълнителен директор проф. Поромански няма да обжалва, и може би това също е една от причините, за да се направи толкова бърза рокада", каза проф. Балтов.

Балтов научил, че е уволнен, от медиите. От "Пирогов" се заканват да продължат с протестите, а от Здравната каса отказаха коментар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младите ни джудисти тръгват за Европейските купи в Прага и Букурещ
Младите ни джудисти тръгват за Европейските купи в Прага и Букурещ
Локомотив (Пловдив) с нови собственици от днес
Локомотив (Пловдив) с нови собственици от днес