НОВИНИ

НЗОК засече фиктивни хоспитализации в "Пирогов"

Болницата трябва да върне на фонда над 1 млн. лв

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:25, 12.07.2021
Чете се за: 01:30 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Най-голямата спешна болница у нас е взела пари от Здравната каса за пациенти, които реално не са лекувани там. И още - в лечебното заведение искали пари от пациенти за дейност, която се покрива от Здравната каса. Това посочват от пресцентъра на НЗОК.

Проверени са историите на заболяванията на 802-ма пациенти, лежали в болницата по няколко клинични пътеки. Сред тях за чернодробна цироза и остра бъбречна недостатъчност. Инспекторите установили, че в медицинската документация на пациентите има лекарства, които не са отпуснати от болничната аптека на "Пирогов". Не бил спазен диагностично-лечебният алгоритъм.

От Здравната каса посочват, че "Пирогов" трябва да възстанови общо 1 104 743 лв., които е получила неоснователно. Резултатите от проверката ще бъдат дадени на прокуратурата. От "Пирогов" съобщиха пред БНТ, че ще възразят в законовия срок срещу констатациите. За нарушенията преди месец съобщи служебният заместник-министър на здравеопазването Димитър Петров. Той не изключи възможността да се стигне и до смяна на ръководството на болницата.

Пациенти, лекувани в "Пирогов", протестираха в защита на директора на отделението по вътрешни болести. Там работят с клиничните пътеки, които Здравната каса е проверила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама българи бяха част от съдиите на „Уимбълдън“
Двама българи бяха част от съдиите на „Уимбълдън“
Борисов: Няма да водим разговори с ИТН, защото Трифонов не иска
Борисов: Няма да водим разговори с ИТН, защото Трифонов не иска