Къде вотът на избирателите се промени от 4 април до 11 юли?

Мария Колева
от Мария Колева
15:08, 12.07.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

В 9 области вотът на избирателите е променен сериозно от 4 април до 11 юли.

В 6 от тях ГЕРБ-СДС губи лидерското си място за сметка на "Има такъв народ", в 2 - за сметка на ДПС, а в единствената червена област след миналите избори - Ямбол, лидер сега е партията на Слави Трифонов.

Във Велико Търново ИТН печели близо 3000 гласа повече, които ги местят от третото място след изборите на 4 април на първо. ГЕРБ-СДС остават на второ, а БСП падат на третото място.

В Добрич ситуацията е сходна - ИТН се мести от третото на първото място с около 2000 повече гласа подкрепа.

В Монтана партията на Слави Трифонов е събрала подкрепата на близо 4000 повече избиратели и се е качила от третото на първото място.

В Плевен разликата между ГЕРБ-СДС и ИТН на предишните избори беше малко над 400 гласа, сега партията на Слави Трифонов събира почти 2000 гласа повече.

В Пловдив-град с над 4000 гласа повече в сравнение с предишните избори ИТН излиза на челно място пред ГЕРБ-СДС. ГЕРБ-СДС остава водач в Пловдив-област, но с по-малко от 400 гласа разлика.

В Силистра ДПС изпреварва на тези избори ГЕРБ-СДС, въпреки че за движението са гласували по-малко избиратели.

В Стара Загора на вота през април ГЕРБ-СДС победиха ИТН, въпреки че там водач беше лично Слави Трифонов. Сега ИТН обърнаха резултата с близо 3000 повече гласа.

В Шумен ГЕРБ-СДС губят водачеството от ДПС - при над 3500 гласа повече на изборите през април, сега ГЕРБ-СДС губят с около 500 гласа.

Кого подкрепиха избирателите, които гласуваха на 4 април?

В единствената червена област след вота на 4 април - Ямбол, водач сега е ИТН, трети през април. Гласовете за партията на Слави Трифонов сега са с около 1000 повече, а БСП губи около 3500 гласа.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев победи №3 в схемата на Чалънджър в Румъния
Адриан Андреев победи №3 в схемата на Чалънджър в Румъния
Ниска избирателна активност в Испания
Ниска избирателна активност в Испания